Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ zaistila 10.000 kúr liekom tecovirimat na liečbu opičích kiahní

Lekár ukazuje vyrážku na ruke pacienta, ktorý sa lieči na ochorenie opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Zásoby antivirotík proti opičím kiahňam budú k dispozícii členským štátom EÚ na základe nimi nahlásených naliehavých potrieb.

Brusel 26. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že zabezpečila viac ako 10.000 liečebných kúr antivírusovým liekom tecovirimat na liečbu opičích kiahní.

Komisia spresnila, že núdzové obstarávanie financuje Úrad EÚ pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) a prostredníctvom programu rescEU zaisťuje liečbu pacientov v členských štátoch, ktoré nahlásia okamžitú potrebu liečby. Tecovirimat vyrába farmaceutická spoločnosť Meridian/SIGA.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti zopakovala, že EK zaistila viac ako 10.000 liečebných kúr uvedenými antivirotikami na pomoc ľuďom postihnutým opičími kiahňami.

"Okrem vyše 330.000 očkovacích látok, ktoré už EÚ zakúpila, pomocou týchto liečebných postupov pomôžeme členským štátom splniť ich okamžité potreby a zabezpečiť starostlivosť pre viac pacientov v Európe. Klesajúci trend prípadov opičích kiahní v EÚ je povzbudivý, to ale neznamená, že hrozba pominula alebo že môžeme znížiť ostražitosť," opísala situáciu komisárka.

Komisia zaistila nákup a distribúciu viac ako 334.000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam vyrobených spoločnosťou Bavarian Nordic.

Zásoby antivirotík proti opičím kiahňam budú k dispozícii členským štátom EÚ na základe nimi nahlásených naliehavých potrieb. Komisia upozornila, že zatiaľ čo núdzové obstarávanie zabezpečí splnenie naliehavých potrieb, prebiehajúce spoločné obstarávanie riadené zdravotnícko-finančným úradom HERA a členskými štátmi EÚ bude časom riešiť aj strednodobé a dlhodobé potreby členských štátov.

K nákupom 10.000 liečebných postupov liekom tecovirimat majú prístup všetky účastnícke štáty Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)