Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ zaisťuje leteckým mostom humanitárnu pomoc pre Afgáncov

Afganské deti a ženy sa zhromažďujú pred pekárňou, aby získali chlieb zadarmo, v piatok 24. septembra 2021 v afganskom Kábule, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Letecký most bol financovaný z rozpočtu EÚ a umožní humanitárnym organizáciám pôsobiacim v teréne dodať kritické položky v oblasti zdravia a výživy tým, ktorí to najviac potrebujú.

Brusel 4. októbra (TASR) - Európska únia v sobotu dopravila na kábulské letisko prostredníctvom druhého humanitárneho leteckého mosta viac ako 25 ton nákladu so zdravotnými pomôckami a vybavením určeným na záchranu ľudských životov. Cieľom je riešiť núdzovú humanitárnu situáciu v Afganistane, uviedla Európska komisia (EK).

Komisia spresnila, že EÚ do Kábulu dodala viac ako 25 ton zdravotníckeho materiálu a vybavenia, lebo vzhľadom na prebiehajúci konflikt v krajine a nedávne obdobie sucha je až polovica afganského obyvateľstva odkázaná na humanitárnu pomoc.

Letecký most bol financovaný z rozpočtu EÚ a umožní humanitárnym organizáciám pôsobiacim v teréne dodať kritické položky v oblasti zdravia a výživy tým, ktorí to najviac potrebujú. A to aj napriek súčasným dopravným a logistickým obmedzeniam v tejto krajine.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že humanitárna situácia v Afganistane sa za posledné týždne alarmujúcim spôsobom zhoršuje, pričom humanitárnu pomoc zúfalo potrebuje viac ako 18 miliónov ľudí.

Dodaný humanitárny náklad pozostáva z lekárskeho vybavenia vrátane súprav na testovanie ochorenia COVID-19 a základných súprav lekárskej pomoci, ktoré poskytujú Detský fond OSN (UNICEF), organizácia Save the Children a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Bol to v poradí už druhý humanitárny vzdušný most financovaný EÚ - prvé lietadlo priletelo do Kábulu už minulý týždeň v stredu a doručilo viac ako 32 ton chirurgického vybavenia a zdravotníckeho materiálu, ktorý je určený na poskytovanie primárnej a záchrannej lekárskej pomoci.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)