Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EÚ zašle Maďarsku oficiálnu výzvu v súvislosti so sporným zákonom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarsko je už niekoľko rokov terčom kritiky Bruselu za nedostatok transparentnosti v oblasti verejného obstarávania, nedostatočný boj proti korupcii a nedostatočnú nezávislosť jeho súdneho systému.

Brusel 15. júla (TASR) – Európska únia začne vo štvrtok právne konanie voči Maďarsku pre porušenie povinnosti s cieľom prinútiť predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, aby pozmenil zákon, ktorý Európska komisia považuje za homofóbny a diskriminačný pre komunitu LGBTI. Uviedla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia EÚ.

„Európska komisia uvádza svoje hrozby do praxe a vo štvrtok zašle maďarským úradom formálnu výzvu," uviedol nemenovaný zdroj pre AFP.

Predsedníčka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová začiatkom júla upozornila, že ak Maďarsko na spornom zákone nevykoná potrebné úpravy, EK využije svoje právomoci, ktoré jej boli zverené ako strážkyni zmlúv o fungovaní EÚ.

Zákon, ktorý 15. júna schválil maďarský parlament, zakazuje šírenie obsahov o homosexualite medzi maloletými. Von der Leyenová tento zákon označila za „hanebný". Orbán a maďarská vláda však kritiku a požiadavky exekutívy EÚ odmietli.

Zaslanie formálnej výzvy je prvým krokom v rámci právneho konania, ktoré v konečnom dôsledku môže viesť k postúpeniu veci Súdnemu dvoru EÚ a k finančným sankciám.

Európska komisia 20. júla zverejní svoju správu o stave právneho štátu v členských krajinách EÚ a predloží odporúčania, ktorých dodržiavanie je podmienkou na čerpanie európskeho financovania. Zaviedol to vlani prijatý mechanizmus, ktorý čerpanie eurofondov podmieňuje dodržiavaním zásad právneho štátu.

Maďarsko je už niekoľko rokov terčom kritiky Bruselu za nedostatok transparentnosti v oblasti verejného obstarávania, nedostatočný boj proti korupcii a nedostatočnú nezávislosť jeho súdneho systému.