Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ zaznamenala výrazný nárast žiadostí o azyl od Ukrajincov

Ukrajinský vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K nárastu žiadostí od Ukrajincov došlo v období stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Brusel 20. apríla (TASR) - Počet žiadostí občanov Ukrajiny o poskytnutie azylu v členských krajinách Európskej únie v posledných mesiacoch výrazne vzrástol. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval Európsky podporný úrad pre azyl (EASO), ktorý však neuviedol, aké sú dôvody tohto nárastu.

Podľa údajov EASO bolo vo februári 2021 podaných 971 žiadostí od Ukrajincov, čo znamená nárast o 72 percent v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. V priebehu februára štatút utečenca alebo doplnkovú právnu ochranu v EÚ získalo iba 78 občanov Ukrajiny, zatiaľ čo 483 žiadostí o azyl bolo zamietnutých.

Nové údaje zaradili Ukrajinu do skupiny desiatich krajín s najvyšším počtom žiadostí o azyl v krajinách. Najviac Ukrajincov - podobne ako aj v roku 2020 - malo záujem o azyl vo Francúzsku. Eurostat, štatistický úrad EÚ, potvrdil, že vlani patrili občania Ukrajiny do skupín najčastejších žiadateľov o azyl aj v Českej republike, Poľsku a Lichtenštajnsku.

K nárastu žiadostí od Ukrajincov došlo v období stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Celkový počet žiadateľov o azyl v krajinách EÚ počas pandémie naopak poklesol.

V roku 2020 sa počet žiadosti o azyl v členských štátoch EÚ a pridružených krajinách ako Švajčiarsko a Nórsko prepadol na najnižšiu úroveň za posledných osem rokov - dovedna išlo o 461.300 osôb.

Vo februári 2021 celkový počet žiadostí o azyl dosiahol 38.300, o dve tretiny menej oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Najčastejšími žiadateľmi o azyl boli začiatkom tohto roka aj občania Sýrie, Afganistanu, Pakistanu, Iraku a Nigérie.