Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ zhodnotila rok dočasnej ochrany pre ľudí utekajúcich pred vojnou

Ľudia odchádzajú zo suterénu počas evakuácie ukrajinskou políciou na Ukrajine v utorok 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

Štatút okamžitej ochrany získali viac ako štyri milióny ľudí. Po zaregistrovaní majú právo na prístup na trh práce EÚ, k vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a ubytovaniu.

Brusel 8. marca (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v stredu oznámenie o smernici o dočasnej ochrane ukrajinských utečencov pred vojnou. Prvýkrát bola aktivovaná 4. marca 2022 v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. Ochrana bola predĺžená do marca 2024 a možno ju predĺžiť až do roku 2025, informuje spravodajca TASR.

Štatút okamžitej ochrany získali viac ako štyri milióny ľudí. Po zaregistrovaní majú právo na prístup na trh práce EÚ, k vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a ubytovaniu.

Vďaka smernici EÚ poskytla okamžitú ochranu s minimom formalít. Dopĺňa ju komplexný a harmonizovaný súbor práv.

Komisia a jej agentúry poskytovali členským štátom EÚ operačnú podporu pri vykonávaní smernice. Agentúra EÚ pre azyl podporuje 13 členských štátov. V členských štátoch susediacich s Ukrajinou a v Moldavsku pôsobí približne 200 zamestnancov agentúry Frontex. V piatich členských štátoch a Moldavsku nasadila svojich ľudí aj agentúra Europol.

Okrem toho EÚ poskytla aj finančnú podporu pre vysídlené osoby. Prostredníctvom balíkov CARE a FAST-CARE išlo dodatočných 13,6 miliardy eur. V rámci Kohézneho fondu sa preprogramovala jedna miliarda eur a cez fondy v oblasti vnútorných záležitostí 400 miliónov eur.

Komisia zdôraznila, že EÚ je pripravená podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)