Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ znepokojuje rozhodnutie Alžírska pozastaviť zmluvu so Španielskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom je diplomatický spor o Západnú Saharu.

Brusel 9. júna (TASR) - Európska komisia vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Alžírska pozastaviť platnosť zmluvy o priateľstve a spolupráci so Španielskom a vyzvala túto severoafrickú krajinu, aby svoje rozhodnutie zmenila. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

Alžírsko v stredu oznámilo, že "okamžite" pozastavuje platnosť zmluvy o priateľstve a spolupráci so Španielskom. Dôvodom je diplomatický spor o Západnú Saharu.

Španielsko v marci vyjadrilo podporu Maroku, ktoré chce, aby toto územie malo autonómny štatút pod marockou zvrchovanosťou. Alžírsko však poskytuje podporu hnutiu Front Polisario, ktoré sa usiluje o nezávislosť Západnej Sahary. Alžírsko označilo rozhodnutie španielskej vlády za "neospravedlniteľné".

Pozastavenie tejto zmluvy z roku 2002 ohrozuje vzťahy medzi Alžírom a Rabatom. Takisto môže ohroziť dodávky zemného plynu z Alžírska a skomplikovať vzťahy tejto severoafrickej krajiny s EÚ, píše AFP. Hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová uviedla, že Brusel vyjadril "mimoriadne znepokojenie".

Maroko má v súčasnosti pod kontrolou 80 percent Západnej Sahary. Zvyšok ovláda Front Polisario, ktorý mal s Marokom 15 rokov trvajúci vojnový konflikt po tom, ako sa z tejto oblasti v roku 1975 stiahlo Španielsko, pripomína AFP.