Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada Čínu, aby vpustila do Sin-Ťiang nezávislých pozorovateľov

Predseda Európskej rady Charles Michel počas tlačovej konferencie po mimoriadnom videostretnutí Európskej rady k situácii v Bielorusku v Bruseli 19. augusta 2020. Foto: TASR/AP

V oblasti Sin-Ťiang na severozápade Číny podľa mnohých skupín bojujúcich za ľudské práva dochádza k systematickému utláčaniu a zatýkaniu moslimskej menšiny Ujgurov.

Brusel 14. septembra (TASR) - Európska únia požiadala v pondelok Čínu, aby nezávislým pozorovateľom umožnila navštíviť autonómnu oblasť Sin-Ťiang.

V oblasti Sin-Ťiang na severozápade Číny podľa mnohých skupín bojujúcich za ľudské práva dochádza k systematickému utláčaniu a zatýkaniu moslimskej menšiny Ujgurov.

Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že Európska únia Čínu o povolenie vstupu pozorovateľov požiadala počas videokonferencie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

"Požiadali sme o prístup pre nezávislých pozorovateľov do oblasti Sin-Ťiang a žiadali sme prepustenie svojvoľne zadržaného švédskeho občana Gui Minhaia (Kuej Min-chaja) a dvoch kanadských občanov," povedal Michel.

Ľudskoprávne skupiny, akademici a novinári odhalili v ostatných mesiacoch rozsiahle potláčanie ľudských práv ujgurských a kazašských moslimov v Sin-ťiangu - vrátane hromadných internácií, sterilizácií, nútených prác, obmedzení pohybu a potláčania ich vierovyznania.

Približne jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín je zadržiavaných v internačných táboroch. Čína tieto tábory označuje za "centrá odborného vzdelávania" zamerané na prevenciu extrémizmu.

Ujguri sú turkotatárske etnikum s približne 12 miliónmi obyvateľov prevažne moslimského vierovyznania. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu. Podľa organizácie Human Rights Watch je v súčasnosti na "prevýchove" v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov.