Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada dôkladné vyšetrenie policajnej brutality v Bielorusku

Ľudia mávajú so starou bieloruskou vlajkou počas pohrebu Alexandra Tarajkovského, ktorý zahynul tento týždeň počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi 15. augusta 2020 v Minsku. Zomrel deň po voľbách, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie oficiálne zvíťazil Lukašenko so ziskom 80 percent hlasov a druhá sa umiestnila hlavná opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta.

Brusel 17. augusta (TASR) - Európska únia vyzvala v pondelok na "dôkladné a transparentné vyšetrenie" správ o zlom zaobchádzaní s tisíckami demonštrantov, ktorých zadržali v Bielorusku po sporných výsledkoch prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tieto pokojné demonštrácie mali jasné požiadavky: prepustenie všetkých nezákonne zadržaných, stíhanie osôb zodpovedných za policajnú brutalitu a usporiadanie nových prezidentských volieb," uviedol vo vyhlásení šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

"Skutočné počty (protestujúcich) jasne ukazujú, že obyvatelia Bieloruska chcú zmenu a že ju chcú teraz. EÚ pri nich stojí," uviedol Borrell.

Dodal, že prichádzajú "ďalšie a ďalšie" šokujúce správy o nehumánnych podmienkach a zaobchádzaní so zadržanými s tým, že "EÚ očakáva dôkladné a transparentné vyšetrenie všetkých údajných prípadov zlého zaobchádzania" so zadržanými.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.