Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada Izrael, aby smrtiacu silu používal len ako poslednú možnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) v sobotu na svojej webovej stránke uviedla, že Európska únia je otrasená piatkovým teroristickým útokom v synagóge v Jeruzaleme.

Brusel 28. januára (TASR) - Európska únia v sobotu upozornila na zvyšujúce sa násilie v Izraeli a na ním okupovaných územiach. Takisto vyzvala túto krajinu, aby smrtiacu silu používala len ako poslednú možnosť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Európska únia plne uznáva zákonné obavy Izraela o bezpečnosť, čo potvrdili nedávne teroristické útoky," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Zdôraznil však, že "smrtiaca sila smie byť použitá len ako posledná možnosť", keď je to nevyhnutné na záchranu života.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) v sobotu na svojej webovej stránke uviedla, že Európska únia je otrasená piatkovým teroristickým útokom v synagóge v Jeruzaleme, ktorý si vyžiadal životy najmenej siedmich ľudí a mnohým ďalším spôsobil zranenia, i sobotňajším útokom vo východnom Jeruzaleme, pri ktorom boli zranené dve osoby. "EÚ dôrazne odsudzuje tieto činy choromyseľného násilia a nenávisti," uviedla EEAS.

Tieto činy podľa EÚ opätovne potvrdzujú, aké je nevyhnutné zvrátiť túto špirálu násilia a venovať sa zmysluplnému úsiliu na obnovu mierových rokovaní. "Všetky strany vyzývame, aby na provokácie nereagovali," dodáva EEAS.