Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada potrestanie osôb zodpovedných za chemické útoky v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Únia už predtým uvalila sankčné opatrenia proti vysoko postaveným sýrskym predstaviteľom a tiež proti vedcom, ktorí sa podieľali na vývoji chemických zbraní.

Brusel 9. apríla (TASR) - Európska únia vo štvrtok vyzvala na prijatie "primeraných opatrení" proti osobám zodpovedným za použitie chemických zbraní v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP.

Výzva Európskej komisie (EK) nasledovala po stredajšom zverejnení správy Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá obvinila sýrsku vládu zo zodpovednosti za útoky chemickými zbraňami v Sýrii, ku ktorým došlo v roku 2017. Podľa OPCW pri nich sýrske vládne sily použili bojové látky sarin a chlór.

"Osoby identifikované ako zodpovedné za používanie chemických zbraní musia niesť následky za tieto neprijateľné činy," vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell v mene 27-člennej EÚ.

Únia už predtým uvalila sankčné opatrenia proti vysoko postaveným sýrskym predstaviteľom a tiež proti vedcom, ktorí sa podieľali na vývoji chemických zbraní. EÚ je podľa Borrella pripravená zvážiť aj zavedenie ďalších reštriktívnych opatrení, ak to bude potrebné.

"Používanie chemických zbraní ktoroukoľvek stranou - či už je to štát alebo iný aktér - kdekoľvek, kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností, je porušením medzinárodného práva a dá sa prirovnať k najzávažnejším medzinárodným zločinom, ako sú vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti," vysvetlil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Podľa neho je teraz na rade medzinárodné spoločenstvo, aby správu OPCW náležite preskúmalo a podniklo príslušné kroky.

spravodajca TASR Jaromír Novak