Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ žiada Rusko, aby sa vrátilo k dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

Na snímke obilie, ktoré prepravila loď MV Brave Commander z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj do prístavného mesta Džibuti v utorok 30. augusta 2022. Foto: TASR/AP

V podobnom zmysle sa už v sobotu večer vyjadril americký prezident Joe Biden, ktorý označil ruské odstúpenie od obilnej dohody za škandalózne.

Brusel 30. októbra (TASR) - Európska únia vyzvala v nedeľu Rusko, aby sa vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Podľa EÚ môže tento krok prehĺbiť globálnu potravinovú krízu vyvolanú ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine, informujú agentúry AFP a DPA.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. O svojom rozhodnutí Rusko upovedomilo OSN.

"Ruské rozhodnutie pozastaviť účasť na čiernomorskej dohode ohrozuje hlavnú trasu pre vývoz veľmi potrebného obilia a hnojív, ktoré sú potrebné na riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej ruskou vojnou voči Ukrajine," napísal v nedeľu na Twitteri šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Európska únia podľa neho apeluje na Rusko, aby tento svoj krok, ktorý znamená faktické obnovenie ruskej blokády ukrajinských prístavov, prehodnotilo.

V podobnom zmysle sa už v sobotu večer vyjadril americký prezident Joe Biden, ktorý označil ruské odstúpenie od obilnej dohody za škandalózne.

OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu.

Moskva však s touto dohodou opakovane vyjadrovala nespokojnosť s argumentom, že samotné Rusko pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. Viackrát už preto hrozila, že sa z obilnej dohody stiahne.

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako "falošnú zámienku" na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov.

Podľa tvrdení Moskvy došlo pri sobotňajšom útoku na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily, len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí.