Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

EÚ zmobilizovala už 870 milónov eur na vývoj vakcín cez nástroj COVAX

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nástroj COVAX spravuje Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu (GAVI). Zúčastňuje sa na ňom už 184 štátov sveta.

Brusel 12. novembra (TASR) - Európska únia poskytne ďalších 100 miliónov eur vo forme grantu na podporu nástroja COVAX, aby sa zaistil prístup k budúcej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 v krajinách s nízkym a stredným príjmom.

EÚ a jej členské štáty už na tento nástroj zmobilizovali celkovo viac ako 870 miliónov eur. Nové príspevky vo štvrtok ohlásili Francúzsko (100 miliónov eur), Španielsko (50 miliónov) a Fínsko (dva milióny).

Vyčlenenie dodatočnej sumy pre COVAX oznámila vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Urobila tak v rámci virtuálneho Parížskeho mierového fóra, na ktorom svetoví lídri a medzinárodné organizácie diskutujú o globálnej reakcii na pandémiu nového koronavírusu a ekonomickom oživení po nej.

"Celosvetové oživenie bude možné len vtedy, ak budú k dispozícii bezpečné a účinné vakcíny pre všetkých, ktorí ich budú potrebovať," uviedla Von der Leyenová.

Nástroj COVAX spravuje Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu (GAVI). Zúčastňuje sa na ňom už 184 štátov sveta, z toho 92 krajín s nízkym a stredným príjmom.

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová presnila, že novovyčlenených 100 miliónov eur pôjde na nákup vakcín pre krajiny Afriky, Karibiku a Tichomoria. Cieľom EÚ je zafinancovať nákup až dvoch miliárd vakcín pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva v 92 krajinách sveta s nízkym a stredným príjmom.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)