Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

EÚ zriadila energetické centrum v Poľsku. Dodá generátory pre Ukrajinu

Pes so svietiacim obojkom kráča ulicami Kyjeva počas výpadku elektriny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nové logistické centrum EÚ umožní medzinárodným partnerom a aj súkromnému sektoru lepšie nasmerovať ich dary a podporu. Prepravu zásob z tohto skladu na územie Ukrajiny bude financovať EÚ.

Brusel 26. janára (TASR) - Európska komisia (EK) a poľská vláda vo štvrtok v Poľsku otvorili nový sklad systému rescEU, ktoré bude fungovať ako logistické centrum na poskytovanie núdzovej energetickej pomoci Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR.

EÚ poskytla Poľsku 114 miliónov eur na nákup generátorov, ktoré budú súčasťou novej energetickej rezervy rescEU. V rámci prvých krokov pôjde na Ukrajinu 1000 nových generátorov z rezervy rescEU v Poľsku, čo doplní už dodaných 1400 generátorov a ďalšie položky z oblasti energetiky.

Nové logistické centrum EÚ umožní medzinárodným partnerom a aj súkromnému sektoru lepšie nasmerovať ich dary a podporu. Prepravu zásob z tohto skladu na územie Ukrajiny bude financovať EÚ.

Zhromažďované a odosielané generátory majú rôzny výkon a veľkosť. Najmenšie ktoré dokážu napájať jednotlivé domácnosti, až po väčšie modely pre verejné budovy a prevádzky s nepretržitou činosťou ako sú nemocnice či ústredné kúrenie.

"Otvorením nového energetického centra rescEU pre všetkých darcov zvýšime úsilie zamerané na darovanie energie pre Ukrajinu v jej najtemnejších časoch," uviedol eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Zároveň poďakoval Poľsku za iniciatívu v tomto smere. Pripomenul, že EK od prvého dňa ruskej agresie voči Ukrajine spolupracovala s poľskými úradmi, aby zaistila život zachraňujúcu pomoc z celej Európy pre Ukrajinu.





(spravodajca TASER Jaromír Novak)