Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ zvýši rozpočet na humanitárnu pomoc pre vojnu na Ukrajine

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kľúčový presun peňazí posilní rozpočet na humanitárnu pomoc o 395 miliónov eur v roku 2022. Pôjde o riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine.

Brusel 5. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že doplní tohoročný rozpočet EÚ o 395 miliónov eur na humanitárnu pomoc. Informuje o tom spravodajca TASR.

EK navrhla zmeniť a doplniť návrh rozpočtu na rok 2023 a aktualizovať rozpočet na rok 2022 s cieľom reagovať na geopolitické výzvy a hospodársku situáciu.

Kľúčový presun peňazí posilní rozpočet na humanitárnu pomoc o 395 miliónov eur v roku 2022. Pôjde o riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a podporu zraniteľného obyvateľstva na Ukrajine a v Moldavsku. Suma 100 miliónov eur podporí obnovu poškodených ukrajinských škôl.

Na rok 2023 EK navrhuje zvýšiť humanitárnu pomoc o 150 miliónov eur ako reakciu na ruskú vojnu na Ukrajine a s tým súvisiacu potravinovú krízu. Dodatočných 100 miliónov eur posilní program Erasmus+ pre ukrajinských študentov, žiakov a pedagógov. EÚ a jej členské štáty doteraz zabezpečili pre Ukrajinu 19 miliárd eur.

Komisia navrhla posilniť Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v rokoch 2022 aj 2023. Cieľom je zdvojnásobiť kapacitu leteckého hasenia lesných požiarov a lepšie sa na ne pripraviť. Suma 170 miliónov eur zahŕňa aj obstarávanie hasičských vrtuľníkov.

Hasičskú flotilu rescEU by malo tvoriť 22 lietadiel, štyri vrtuľníky a viac vopred pripravených a rozmiestnených pozemných tímov. Od roku 2025 má rescEU posilniť zrýchlené obstarávanie nových lietadiel a vrtuľníkov.

Do únijného rozpočtu sa majú pridať aj sumy pre krátkodobý obranný nástroj EÚ na posilnenie obranného priemyslu prostredníctvom spoločného obstarávania vojenského vybavenia a techniky. Ide o 83 miliónov eur v roku 2022 a 157 miliónov eur pre rok 2023.

Zmeny a doplnenia rozpočtu EÚ sú štandardnou praxou s cieľom riešiť nepredvídané udalosti a lepšie reagovať na potreby finančnej pomoci.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)