Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ zvyšuje podporu obetí sexuálne motivovaného násilia na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 7. apríla 2020 eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič počas tlačovej konferencie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Lenarčič zároveň odkázal Rusku, že využívanie znásilnenia ako vojnovej zbrane je porušením medzinárodného humanitárneho práva v jeho najzávažnejšej forme a nezostane nepotrestané.

Brusel 13. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vyčlenila 1,5 milióna eur na špeciálny projekt na podporu Populačného fondu OSN (UNFPA) pre pomoc ženám a dievčatám na Ukrajine poskytovaním služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. Informuje spravodajca TASR.

Financovanie bude zamerané na základné vybavenie vrátane núdzových súprav pre tehotné ženy. Okrem toho budú zriadené dve mobilné zdravotnícke jednotky pre urgentnú pôrodnícku a novorodeneckú starostlivosť.

Vyčlenené financie sú súčasťou celkovej humanitárnej pomoci Európskej únie vo výške 243 miliónov eur v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Oznámenie Európskej komisie prichádza v čase, keď sa eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič a eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová stretávajú s osobitnou zástupkyňou generálneho tajomníka OSN pre sexuálne násilie počas konfliktov Pramilou Pattenovou. Spolu majú prediskutovať, ako podporiť tých, ktorí prežili sexuálne a rodovo podmienené násilie počas ozbrojených konfliktov.

"Dejiny znovu a znovu ukazujú, že ženy nesú najväčšiu ťarchu vojen a konfliktov, a vojna na Ukrajine nie je iná. Vzhľadom na narastajúce sexuálne násilie súvisiace s konfliktmi si musíme uvedomiť, aký vplyv má táto vojna na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Spolu s OSN budeme pracovať ruka v ruke na ochrane žien a dievčat na Ukrajine," uviedol Lenarčič v správe pre médiá.

Podľa jeho slov Európska únia podpísala zmluvu s UNFPA o poskytnutí okamžitej humanitárnej pomoci ženám a dievčatám na Ukrajine, vrátane obetí sexuálneho a rodovo motivovaného násilia, s prístupom k službám v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Lenarčič zároveň odkázal Rusku, že využívanie znásilnenia ako vojnovej zbrane je porušením medzinárodného humanitárneho práva v jeho najzávažnejšej forme a nezostane nepotrestané.

Podľa eurokomisárky Kyriakidisovej množiace sa obvinenia zo znásilnenia a sexuálneho násilia použité počas ruskej invázie na Ukrajinu sú "mimoriadne alarmujúce" a zdôraznila, že Európsku úniu znepokojujú aj zvyšujúce sa riziká obchodovania s ľuďmi a sexuálneho vykorisťovania v prípade ukrajinských utečencov.

Ruská invázia spôsobila, že na Ukrajine bolo vnútorne vysídlených približne 7,7 milióna ľudí a viac ako šesť miliónov ľudí z Ukrajiny utieklo, pričom veľkú väčšinu z nich tvoria ženy a deti.

spravodajca TASR Jaromír Novak