Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EULEX a KFOR čelia stupňujúcemu sa napätiu na severe Kosova

Foto: TASR/AP

Kriminalita v regióne obývanom Srbmi prekvitá aj po rokoch.

Priština 12. apríla (TASR) - Napätie medzi príslušníkmi albánskej väčšiny a srbskej menšiny v Kosove opäť eskaluje - síce pomaly, ale isto, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Líder opozičného kosovského nacionalistického hnutia Vetevendosje (Sebaurčenie) Albin Kurti v utorok apeloval písomne na generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Andersa Fogha Rasmussnena, ako aj nemeckého veliteľa jednotiek KFOR Erharda Drewsa, aby sa konečne postarali o obnovenie slobody pohybu na severe Kosova. Práve tam Srbi od leta minulého roku s prestávkami blokujú dôležité tranzitné komunikácie.

To však nie je jediný nevyriešený problém, ktorý čaká na príslušníkov misie Európskej únie EULEX a síl KFOR, pripomenula DPA.

Kriminalita v regióne obývanom Srbmi prekvitá aj po rokoch.

Okresný súd v Mitrovici, ktorý zablokovali Srbi, ešte stále nie je funkčný a prakticky tak potvrdzuje na severe Kosova existenciu akejsi zóny bezprávia. KFOR síce avizovali, že ukončia priechodnosť zelenej hranice a obchádzanie zabezpečených regulárnych hraničných priechodov, avšak predmetné nariadenie veliteľstva NATO v Neapole ešte stále nerealizovali v praxi.

Je len prirodzené, že v takejto situácii zmierneniu napätia nenapomohli udalosti, ako nedeľňajšia vražda Albánca v Mitrovici alebo vyhnanie kosovských policajtov, ktorí chceli vyšetriť bombový útok, Srbmi o deň neskôr - s použitím násilia.

Silná kosovská opozícia reagovala volaním po vyhlásení výnimočného stavu, vicepremiér napokon avizoval nasadenie príslušníkov osobitých útvarov polície voči Srbom na severe Kosova.

Foto: TASR/AP
Príslušníci misie EULEX a síl KFOR sa v danej situácii ocitli medzi dvoma kameňmi a sú v mnohých situáciách prinútení strpieť nepríjemné situácie. V uplynulých dňoch to platilo napríklad o skandovaní stoviek Albáncov požadujúcich v uliciach Mitrovice odchod policajtov EULEX-u, snažiacich sa zabrániť albánsko-srbským stretom alebo o obvineniach, ktoré sa na ich hlavy zosypali z úst politických predstaviteľov oboch táborov, že situácii nepomáhajú, ale skôr naopak.

Ani rokovania medzi delegáciami oboch strán za sprostredkovania medzinárodného spoločenstva, ktoré mali viesť k uľahčeniu života ľudí na oboch stranách hranice neviedli doteraz k očakávaným výsledkom. Na hraničnom priechode Merdare požadujú napríklad obe strany akési "vstupné", Srbsko v podobe poistenia automobilov vo výške 100 eur mesačne, Kosovo vo výške 60 eur za 14 dní. Dôsledkom je chaos a niekoľkohodinové čakania na vybavenie.

Avízo Belehradu, v zmysle ktorého by sa aj v Kosove mali konať srbské voľby, vnímajú v Prištine ako útok na suverenitu krajiny, ktorému treba zabrániť hoci násilím. Naopak, v Belehrade zasa vnímajú reakciu kosovskej strany usporiadať aj na Srbmi obývanom severe kosovské komunálne voľby ako neslýchanú provokáciu. V tejto situácii snáď už ani netreba hovoriť o sude s pušným prachom, pre ktorého vznietenie stačí málo. Pôsobí to skôr tak, ako by už zápalná šnúra vedúca k sudu horela, uzavrela DPA.