Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Eurodiplomat Mora sa stretol s hlavným iránskym jadrovým vyjednávačom

Vyjednávač Európskej únie Enrique Mora, archívna snímka. Foto: TASR/AP

USA a Izrael uviedli, že v otázke Iránu pracujú na "pláne B", ak sa islamská republika nevráti k rokovaniam o obnovení jadrovej dohody z roku 2015.

Teherán 14. októbra (TASR) - Vyjednávač Európskej únie Enrique Mora poverený vedením rozhovorov o obnove iránskej jadrovej dohody sa vo štvrtok stretol v Teheráne s námestníkom iránskeho ministra zahraničných vecí Alím Bákerím. Bákerí vopred avizoval, že predmetom rozhovorov bude okrem iného "odstránenie krutých sankcií uvalených na Irán, píše agentúra AFP.

Mora odcestoval do Teheránu v čase silnejúceho tlaku Európskej únie a Spojených štátov na rýchle obnovenie rozhovorov o návrate Washingtonu k jadrovej dohode z roku 2015.

Iránsky rezort diplomacie oznámil, že Moraova návšteva "nadväzuje na konzultácie medzi oboma stranami v otázkach spoločného záujmu, najmä čo sa týka bilaterálnych vzťahov, situácie v Afganistane a jadrovej dohody".

K rozhovorom dvojice diplomatov prichádza deň po tom, ako americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy svojho izraelského náprotivka Jaira Lapida vo Washingtone pripustil v súvislosti s obavami okolo iránskeho jadrového programu "iné možnosti" v prípade, ak zlyhá diplomacia.

USA a Izrael uviedli, že v otázke Iránu pracujú na "pláne B", ak sa islamská republika nevráti k rokovaniam o obnovení jadrovej dohody z roku 2015. S Lapidom a Blinkenom rokoval vo Washingtone aj minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE) Muhammad ibn Zajd Nahaján, píše agentúra AP.

Irán odmietol s USA priamo rokovať o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, od ktorej v roku 2018 jednostranne odstúpila administratíva vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Nepriame rokovania o obnovení dohody sú od júna pozastavené.

Teherán v roku 2015 podpísal jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami a zaviazal sa, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Trump však v roku 2018 od predmetnej dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie.

Trumpov nástupca v úrade Joe Biden vyjadril ochotu vrátiť sa k dodržiavaniu dohody, očakáva však, že Irán začne najskôr opäť plniť z nej vyplývajúce záväzky. Islamská republika, naopak, očakáva, že USA najprv zrušia sankcie. O obnovenie dialógu o dohode sa usilujú aj viaceré európske krajiny.