Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár: Popravy v Kuvajte by mohli ohroziť bezvízový režim s EÚ

Na archívnej snímke Margaritis Schinas. Foto: TASR/AP

Schinas, ktorý má za úlohu "propagovať európsky spôsob života", bol na rokovaniach v Kuvajte v čase, keď boli uvedené popravy v tejto krajine Perzského zálivu vykonané.

Brusel 16. novembra (TASR) - Európska únia si v stredu predvolala kuvajtského veľvyslanca pri EÚ v Bruseli a upozornila, že snaha Kuvajtu získať bezvízový styk s euroblokom je nateraz v dôsledku popravy siedmich ľudí ohrozená. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas uviedol, že za popravy, ktoré boli údajne vykonané aj napriek tomu, že kuvajtskí predstavitelia ho "ubezpečili o opaku", budú vyvodené "následky".

Schinas, ktorý má za úlohu "propagovať európsky spôsob života", bol na rokovaniach v Kuvajte v čase, keď boli uvedené popravy v tejto krajine Perzského zálivu vykonané.

"Vyvodíme dôsledky, ktoré budú mať vplyv na diskusie... aby bol Kuvajt zaradený na bezvízový zoznam," uviedol Schinas vo vyhlásení. Európsky parlament by mal vo štvrtok hlasovať o návrhu Európskej komisie zaradiť Kuvajt na zoznam krajín, ktorých občania môžu využívať bezvízový styk s EÚ.

Ak by europoslanci odobrili zavedenie bezvízového styku medzi EÚ a Kuvajtom, Kuvajťania budú smieť pobudnúť na území eurobloku tri mesiace bez potreby udelenia schengenského víza, ktoré sa v súčasnosti vyžaduje.

Schinas a Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) ostro odsúdili stredajšie popravy troch Kuvajťanov, Etiópčanky, Kuvajťanky, Sýrčana a Pakistanca. Išlo o prvé popravy v tomto štáte od roku 2017.

"Otázky ľudských práv sú jadrom vnútorných a vonkajších vzťahov (Európskej únie) a priamo ovplyvňujú celú našu politiku," uviedol hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.