Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Eurokomisár Schinas odsúdil prirovnania Mahmúda Abbása o holokauste

Nemecký kancelár Olaf Scholz a palestínsky prezident Mahmúd Abbás gestikulujú počas tlačovej konferencie v Berlíne v utorok 16. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Abbás kontroverzným vyjadrením reagoval na otázku novinára, či by sa ospravedlnil Izraelu pri 50. výročí útoku palestínskych teroristov na izraelských športovcov počas olympijských hier v Mníchove.

Brusel 17. augusta (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas, ktorý má v exekutíve EÚ na starosti aj boj proti antisemitizmu, v stredu na svojom účte na Twitteri odsúdil vyjadrenia palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v Berlíne. Zaobchádzanie Izraelčanov s Palestínčanmi Abbás prirovnal k holokaustu. Informuje spravodajca TASR.

Schinas považuje tvrdenie palestínskeho vodcu za "neprijateľné" a odsúdil akékoľvek pokusy o popieranie holokaustu.

"Prekrúcanie holokaustu je nebezpečné. Podnecuje antisemitizmus a má zhubný účinok na demokraciu," uviedol eurokomisár. Holokaust opísal ako "nezmazateľnú škvrnu na európskych dejinách" a ako jav, ktorý vymazal Židov a židovské kultúrne dedičstvo v mnohých častiach Európy.

Abbás kontroverzným vyjadrením reagoval na otázku novinára, či by sa ospravedlnil Izraelu pri 50. výročí útoku palestínskych teroristov na izraelských športovcov počas olympijských hier v Mníchove. Osem palestínskych teroristov zo skupiny Čierny september 5. septembra 1972 vniklo do olympijskej dediny, kde zabili dvoch členov izraelského tímu a zajali deväť rukojemníkov (osem izraelských športovcov a trénerov a nemeckého policajta), ktorých tiež neskôr zabili.

Počas spoločnej tlačovej konferencie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom Abbás upozornil, že Izrael od roku 1947 spáchal 50 masakrov na 50 palestínskych miestach a dodal, že tých 50 masakrov bolo "50 holokaustov".

Tlačová agentúra DPA uviedla, že Scholz sa zdal zmätený a nahnevaný vyhlásením o holokauste a jeho hovorca Steffen Hebestreit okamžite ukončil tlačovú konferenciu. Scholz následne na Twitteri uviedol, že je "znechutený hanebnými poznámkami" palestínskeho prezidenta. "Pre nás Nemcov je akákoľvek relativizácia jedinečnosti holokaustu netolerovateľná a neprijateľná. Odsudzujem každý pokus popierať zločiny holokaustu," uviedol.