Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Eurokomisárka kritizuje Maďarsko za sporné referendum v deň volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komisárka upozornila, že politická manipulácia s ľudskými právami osôb LGBTI je v Európe na vzostupe a je príznakom všeobecnejšieho útoku na ľudské práva a ich ignorovania.

Brusel/Štrasburg 13. januára (TASR) - Rozhodnutie maďarskej vlády uskutočniť celoštátne referendum o prístupe detí k informáciám o pohlavnej orientácii a o otázkach rodovej identity v rovnaký deň ako parlamentné voľby je poľutovaniahodné. Uviedla vo štvrtok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Mijatovičová v správe pre médiá upozornila, že tento krok podporuje "inštrumentalizáciu ľudských práv" ľudí z komunity LGBTI.

Komisárka uviedla, že sklamaním bolo už to, že "zákon na ochranu detí", ktorý nesprávne spája homosexualitu s pedofíliou a obmedzuje slobodu prejavu a vzdelávania všetkých Maďarov, bol prijatý v júni 2021 aj napriek silným námietkam zo strany mnohých medzinárodných pozorovateľov vrátane nej samotnej.

Upozornila, že v dôsledku tohto zákona, ktorý Benátska komisia Rady Európy v decembri 2021 označila za nezlučiteľný s medzinárodnými normami pre ľudské práva, musia byť informácie o osobách z komunity LGBTI zakázané na všetkých miestach, kde ich môžu sledovať neplnoletí, čo sa týka aj médií a verejných knižníc. Pod tlakom tohto zákona bola v maďarských školách vážne obmedzená aj možnosť vyučovania obsahov súvisiacich s rôznymi phlavnými orientáciami a rodovými identitami.

"Obávam sa, že navrhované referendum zakorení stereotypy, predsudky a nenávisť voči osobám LGBTI a bude mať negatívny vplyv na ich práva, bezpečnosť a kvalitu života tým, že položí otázky vo všeľudovom hlasovaní, ktoré sú nejednoznačné a zavádzajúce," opísala situáciu Mijatovičová.

Spresnila, že napríklad závery, že komplexná sexuálna výchova poškodzuje vývoj detí, je mylná. A dodala, že naopak, je nevyhnutné predchádzať pohlavnému zneužívaniu detí, bojovať proti nemu a pomáhať budovať bezpečnejšie, inkluzívne spoločnosti, na čo deti majú právo.

Komisárka upozornila, že politická manipulácia s ľudskými právami osôb LGBTI je v Európe na vzostupe a je príznakom všeobecnejšieho útoku na ľudské práva a ich ignorovania. "Referendum v Maďarsku je nápadnou ilustráciou tohto znepokojujúceho trendu," vysvetlila.

Maďarský parlament koncom novembra schválil referendum o ochrane detí pred propagandou LGBTI. Premiér Viktor Orbán vlani v júli vyhlásil, že občania Maďarska budú prví v Európe, ktorí sa v referende budú môcť vyjadriť k problematike komunity LGBTI. Otázky plebiscitu sa týkajú ustanovení zákona na ochranu pred pedofíliou, ktorý bol doplnený aj o dodatky týkajúce sa homosexuality.

Európska komisia (EK) spustila začiatkom júla voči Maďarsku právne konanie, ktorého cieľom je prinútiť predsedu maďarskej vlády, aby pozmenil zákon, ktorý EK považuje za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTI. Eurokomisia spresnila, že sporný maďarský zákon porušuje niekoľko pravidiel EÚ, čo však maďarská vláda popiera.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)