Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Eurokomisárka Kyriakidisová: Odporúčania ľudí sú pre silnú EHU kľúčové

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová počas tlačovej konferencie v sídle EÚ v Bruseli 17. februára 2021. Foto: TASR/AP

Ich nápady a odporúčania sú kľúčové pre silnú Európsku zdravotnú úniu, ktorá na prvé miesto kladie ľudí a plní svoje sľuby, napísala eurokomisárka na Twitteri.

Štrasburg 21. januára (TASR) - Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v piatok upozornila, že Európska zdravotná únia (EHU) by na prvé miesto mala klásť občanov a ich odporúčania. Pandémia ochorenia COVID-19 podľa Kyriakidisovej ukazuje, že občania členských krajín od EÚ "v oblasti zdravia očakávajú oveľa viac".

Kyriakidisová sa v piatok zúčastnila na stretnutí pracovnej skupiny Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) zameranej na oblasť zdravia. Táto konferencia dáva občanom EÚ priestor vyjadriť svoje pripomienky a návrhy k budúcnosti EÚ.

"Ich nápady a odporúčania sú kľúčové pre silnú Európsku zdravotnú úniu, ktorá na prvé miesto kladie ľudí a plní svoje sľuby," napísala eurokomisárka na Twitteri.

V rámci CoFoE sa stretávajú štyri občianske panely, ktoré na záver svoje odporúčania predložia európskym inštitúciám. Tretí panel sa venuje aj téme zdravia vrátane posilnenia právomocí zdravotníckych agentúr EÚ.

Európska komisia prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie (EHU) podnikla v novembri 2021. Predložila súbor návrhov, ktorých cieľom je zabezpečiť väčšiu pripravenosť a lepšiu reakciu počas súčasnej a možných budúcich zdravotných kríz.