Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Európska komisia: Maďarsko ešte nereagovalo na list v kauze Klubrádió

Riaditeľ maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió András Arató stojí v štúdiu rozhlasovej stanice v Budapešti, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Mediálna rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Klubrádió porušilo zákon o povinnej registrácii, hoci v takomto prípade sa väčšinou udeľuje pokuta.

Budapešť/Brusel 15. januára (TASR) - Maďarsko doposiaľ nereagovalo na list Európske komisie (EK), v ktorom Brusel vyjadril znepokojenie pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió. Podľa spravodajského servera Index.hu to uviedol hovorca Komisie Christian Wigand v pondelok v Bruseli.

EK v liste zaslanom v piatok vyzvala Budapešť, aby zabezpečila, aby Klubrádió mohlo pokračovať vo vysielaní programu aspoň dovtedy, kým nebude prebiehajúci súdny spor úplne ukončený.

Maďarsko by pri uplatnení európskych noriem týkajúcich sa mediálnych služieb malo rešpektovať Chartu základných práv EÚ vrátane práva na slobodu prejavu a slobodný prístup k informáciám, zdôraznil hovorca.

Príslušné maďarské mediálne orgány Brusel vyzval, aby urýchlene konali v záujme splnenia podmienok európskych právnych noriem, ako aj v záujme toho, aby súčasný užívateľ frekvencie neutrpel nezvratné škody.

Súd v Budapešti minulý týždeň rozhodol, že rozhlasová stanica musí do pondelka zastaviť vysielanie po tom, čo jej mediálna rada v krajine nepredĺžila vysielaciu licenciu.

Mediálna rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Klubrádió porušilo zákon o povinnej registrácii, hoci v takomto prípade sa väčšinou udeľuje pokuta.

Rozhlasová stanica sa proti rozhodnutiu súdu môže odvolať, zatiaľ však musí prestať vysielať. Online vysielanie bude pokračovať aj naďalej.

Komisia môže začať konanie o porušení právnych predpisov proti krajinám EÚ, keď sa domnieva, že došlo k porušeniu práva EÚ, čo môže viesť k vysokým pokutám.