Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia ponúkla pomoc Poľsku a Nemecku pri skúmaní úhynu rýb

Mŕtve ryby plávajú v plytkých vodách nemecko-poľskej hraničnej rieky Odra neďaleko Genschmaru vo východnom Nemecku, piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Masový úhyn rýb v rieke Odra na hraniciach medzi Poľskom a Nemeckom je ešte potrebné objasniť.

Brusel 18. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok ponúkla Nemecku a Poľsku, že vyšle svojich vlastných expertov, aby pomohli pri identifikácii príčinu úhynu viac ako 100 ton rýb v rieke Odra v posledných dňoch. Informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Ako uviedol hovorca EK, stanovenie príčiny a prijatie najvhodnejších opatrení je "mimoriadne dôležité a naliehavé" a to v záujme ochrany prírody, ako aj pre rybolov, poľnohospodárstvo či dovolenkárov.

"Komisia je mimoriadne znepokojená touto ekologickou katastrofou," uviedol hovorca exekutívy EÚ.

Masový úhyn rýb v rieke Odra na hraniciach medzi Poľskom a Nemeckom je ešte potrebné objasniť. Podľa nemeckých úradov ho zapríčinila kombinácia viacerých faktorov vrátane tepla, nízkeho prietoku a prítomnosti toxických látok.

K zlyhaniu pravdepodobne došlo aj pri prenose informácií medzi oboma krajinami, píše tlačová agentúra Belga. Oznámenie poľských úradov o situácii sa do Nemecka dostalo len minulý štvrtok, keď už na poľskom úseku situáciu niekoľko dní zaznamenávali a sledovali. Poľsko upozornilo, že doteraz nebola zistená žiadna podozrivá toxická látka vo vodách Odry. A nič podozrivé nepotvrdili ani ani rozbory vody v nemeckých laboratóriách.

Exekutíva EÚ privítala zriadenie spoločnej expertnej skupiny medzi Nemeckom a Poľskom a obom krajinám odkázala, že v prípade potreby je ochotná vyslať vlastných expertov, aby spolupracovali s už vytvorenou skupinou odborníkov.