Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia predložila plán na riešenie migrácie cez západný Balkán

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Akčný plán bol predložený v pondelok - pred utorkovým summitom EÚ – západný Balkán v Tirane a pred štvrtkovým zasadnutím ministrov vnútra EÚ v Bruseli.

Brusel 6. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) predložila akčný plán EÚ pre riešenie problému migrácie cez západný Balkán. Informoval o tom v utorok spravodajca TASR.

Akčný plán bol predložený v pondelok - pred utorkovým summitom EÚ – západný Balkán v Tirane a pred štvrtkovým zasadnutím ministrov vnútra EÚ v Bruseli.

O vypracovanie plánu požiadali ministri vnútra 25. novembra po tom, ako Komisia predložila takýto materiál pre oblasť centrálneho Stredomoria.

Eurokomisia vo svojom pláne pre západný Balkán načrtla 20 operačných opatrení v piatich pilieroch: posilnenie riadenia hraníc pozdĺž migračných trás; rýchle azylové konania a podpora prijímacích kapacít; boj proti prevádzačstvu migrantov; zlepšenie readmisnej spolupráce a návratovej politiky; zosúladenie vízovej politiky.

Cieľom týchto opatrení je posilniť spoluprácu v oblasti migrácie a správy hraníc s partnermi na západnom Balkáne vzhľadom na ich eurointegračné ambície a pokračujúce úsilie o zosúladenie s pravidlami EÚ.

Akčný plán posilňuje podporu EÚ členským štátom čeliacim migračnému tlaku z trás vedúcich cez západný Balkán, ktorý sa tento rok výrazne zvýšil.

Únia už uzavrela príslušné dohody s Albánskom, Čiernou Horou, Srbskom a Severným Macedónskom, čo agentúre Frontex umožňuje nasadiť stály zbor európskej pohraničnej a pobrežnej stráže do spoločných operácií v regióne s cieľom obmedziť nelegálnu migráciu.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)