Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia spresnila detaily ôsmeho sankčného balíka EÚ proti Rusku

Žena si nesie krabicu s humanitárnou pomocou v meste Lyman na Ukrajine 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Na sankčný zoznam pribudlo 35 osôb a spoločností zapojených do okupácie, nelegálnej anexie území a príprave falošných referend.

Brusel 6. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok privítala, že Rada EÚ (členské krajiny) prijala ôsmy balík sankcií proti Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

EK spresnila, že balík sankcií bol koordinovaný s medzinárodnými partnermi a EÚ ním reaguje na nezákonnú vojnu proti Ukrajine, vrátane nezákonnej anexie časti ukrajinského územia na základe falošných referend a otvorených jadrových hrozieb zo strany Moskvy.

Na sankčný zoznam pribudlo 35 osôb a spoločností zapojených do okupácie, nelegálnej anexie území a príprave falošných referend. Sankcie boli novým balíkom rozšírené aj na všetky oblasti Ukrajiny mimo kontroly Kyjeva.

Členovia volebnej komisie rátajú hlasy po skončení referenda o pripojení samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) k Rusku v ukrajinskom meste Doneck na východe Ukrajiny v utorok 27. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Cieľom vývozných obmedzení je obmedziť prístup Ruska k vojenským, priemyselným a technologickým položkám. Zahŕňa to zákaz vývozu uhlia vrátane koksovateľného uhlia, elektronických komponentov, predmetov pre letecký sektor a určité chemikálie. Pribudol zákaz vývozu ručných zbraní a iného tovaru používaného na mučenie.

Hodnota nových dovozných obmedzení je takmer sedem miliárd eur. Zahŕňajú zákaz dovozu ruských hotových výrobkov a polotovarov z ocele, strojov a zariadení, plastov, vozidiel, textilu, obuvi, kože, keramiky, niektorých chemických výrobkov a šperkov, okrem tých zo zlata.

Zákaz dovozu ruskej ropy zostáva v plnej miere zachovaný a cenový limit umožní jej prepravu do tretích krajín, ak jej cena zostane pod vopred stanoveným stropom. Povedie to k ďalšiemu znižovaniu príjmov Ruska. Toto opatrenie nadobudne účinnosť po 5. decembri 2022 pre surovú ropu a 5. februára 2023 pre rafinované ropné produkty.

Nový balík sankcií zakazuje občanom EÚ zastávať funkcie vo vedení niektorých ruských štátnych podnikov. Sprísnil sa aj doterajší zákaz narábania s kryptomenami bez ohľadu na ich výšku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)