Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia spúšťa ocenenie Európske hlavné mestá inklúzie a diverzity

Helena Dalliová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V prihláškach môžu mestá uvádzať vzdelávacie alebo kultúrne projekty, zlepšenie celkovej infraštruktúry a ďalšie iniciatívy podporujúce rôznorodé a inkluzívne prostredie pre všetkých občanov.

Brusel 11. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že sa po prvýkrát rozhodla odmeniť mestá, obce a regióny v členských krajinách EÚ za ich prácu pri podpore inklúzie a boj proti diskriminácii. Ako zistila TASR, tie najlepšie mestá získajú novú cenu – Európske hlavné mestá inklúzie a diverzity.

Cena, ktorá je súčasťou právneho rámca Únia rovnosti, bola spustená v rámci Akčného plánu EK proti rasizmu. Jej cieľom je oceniť inovatívne aktivity miestnych orgánov zlepšujúce situáciu diskriminovaných skupín populácie.

V prihláškach môžu mestá uvádzať konkrétne vzdelávacie alebo kultúrne projekty, zlepšenie celkovej infraštruktúry a ďalšie iniciatívy podporujúce rôznorodé a inkluzívne prostredie pre všetkých občanov. Špeciálna cena bude tento rok udelená za podporu inklúzie Rómov.

"Rozmanitosť je tiež zdrojom bohatstva a inovácií. Vďaka cenám v oblasti inklúzie a diverzity bude výnimočná práca komunít a miest ocenená a vyzdvihnutá ako inšpirácia pre ostatných," opísala situáciu eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová.

O novú cenu sa môžu uchádzať všetky miestne a regionálne samosprávy členských štátov EÚ, týkať sa má všetkých aspektov diskriminácie podľa článku 19 Zmluvy o fungovaní EÚ. Ide napríklad o diskrimináciu z pohľadu pohlavia, veku, zdravotného postihnutia, etnického či rasového pôvodu, náboženstva alebo sexuálnej orientácie a rodovej identity.

Oficiálni zástupcovia samospráv môžu podať svoje žiadosti prostredníctvom webovej stránky https://www.eudiversity2022.eu/the-award/apply/ do poludnia 15. februára.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 28. apríla.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)