Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia spustila platformu na podporu produkcie rias v EÚ

Vodné riasy na brehu jazera, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Mimo kulinárskej sféry sa význam rias čoraz viac vníma v podobe základnej suroviny pre trvalo udržateľné priemyselné aplikácie, ako sú napríklad biologicky odbúrateľné plasty.

Brusel 10. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu spolu s niekoľkými partnermi spustila platformu s názvom EÚ pre riasy (EU4Algae). Ide o celoeurópsku platformu, ktorej cieľom je intenzívnejšie propagovať riasy na kulinárske účely a iné využitie medzi spotrebiteľmi a podnikmi v EÚ.

V stratégii eurokomisie Z farmy na stôl, ktorá je kľúčovou zložkou Európskej zelenej dohody, boli riasy označené za dôležitý alternatívny zdroj bielkovín pre udržateľný potravinový systém a uznáva sa aj ich úloha pri zmierňovaní klimatickej zmeny.

Úloha rias pri poskytovaní určitých ekosystémových služieb, ako je absorpcia nadbytočných živín, ako aj pri poskytovaní produktov akvakultúry s menšou environmentálnou stopou spotrebiteľom je zdôraznená v strategických usmerneniach pre udržateľnejšiu a konkurencieschopnejšiu akvakultúru EÚ na obdobie rokov 2021 – 2030. Význam rias sa uvádza aj v oznámení o udržateľnom modrom hospodárstve prijatom v máji 2021.

Platforma EU4Algae má zlepšiť spoluprácu medzi európskymi pestovateľmi rias, výrobcami, predajcami, vývojármi technológií na jednej strane a investormi, verejnými orgánmi, akademickou obcou, výskumníkmi a mimovládnymi organizáciami na strane druhej.

Vodné riasy na brehu jazera, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Podľa EK bude nová platforma fungovať aj ako jednotné informačné centrum zhromažďujúce výzvy na financovanie pestovania rias a informujúce o konkrétnych projektoch, informáciách súvisiacich s podnikaním a osvedčených postupoch.

Mimo kulinárskej sféry sa význam rias čoraz viac vníma v podobe základnej suroviny pre trvalo udržateľné priemyselné aplikácie, ako sú napríklad biologicky odbúrateľné plasty.

EK tiež upozornila, že produkcia rias pomáha zlepšovať stav oceánov znižovaním množstva oxidu uhličitého, fosforu a dusíka v morských ekosystémoch. Riasy poskytujú úkryt mnohým morským živočíchom, čím podporujú biodiverzitu morí a oceánov.

Platforma EU4Algae navrhne odporúčania, ktoré majú podporiť prípravu Iniciatívy EÚ pre riasy a akčného plánu, ktoré by eurokomisia mala predstaviť v oznámení o udržateľnej modrej ekonomike naplánovanom na koniec tohto roka.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)