Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia: Bojkot francúzskych výrobkov vzdiali Ankaru a EÚ

Zákaznik stojí vedľa upozornenia o bojkote francúzskych výrobkov v supermarkete v jemenskej metropole Saná v pondelok 26. októbra 2020. Foto: TASR/AP

EÚ a Turecko sú spojené najmä dohodou o colnej únii, ktorá vstúpila do platnosti 31. decembra 1995.

Brusel 27. októbra (TASR) – Výzva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francúzskych výrobkov bude Turecko od EÚ ešte viac vzďaľovať. Podľa tlačovej agentúry AFP to v utorok uviedol hovorca Európskej komisie.

Turecký prezident v pondelok vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky. Ide o reakciu na Macronovo rozhodnutie pritvrdiť opatrenia voči radikálnemu islamu v krajine potom, ako čečenský moslim zavraždil francúzskeho učiteľa Samuela Patyho, ktorý prednášal svojim žiakom o slobode slova aj za pomoci karikatúr proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

Macron na počesť zavraždeného učiteľa vyhlásil, že Francúzsko bude aj naďalej obhajovať slobodu slova vrátane uvedených karikatúr, čo vyvolalo hnev v mnohých moslimských krajinách. Erdogan, ktorý v tejto súvislosti najskôr spochybnil Macronovo duševné zdravie, ho v pondelok obvinil z vedenia nenávistnej kampane proti moslimom a vyzval na bojkot francúzskych výrobkov.

„Dohody medzi EÚ a Tureckom sú založené na voľnom obchode s tovarmi. Dvojstranné záväzky, ku ktorým sa Turecko na základe týchto dohôd zaviazalo, musia byť plne rešpektované," vysvetlil hovorca EK. A spresnil, že výzvy na bojkot výrobkov z ktoréhokoľvek členského štátu Únie sú v rozpore s duchom záväzkov, ktoré Turecko prijalo, a ešte viac budú vzďaľovať Turecko od Európskej únie.

EÚ a Turecko sú spojené najmä dohodou o colnej únii, ktorá vstúpila do platnosti 31. decembra 1995. Podľa údajov Európskej komisie bolo Turecko v roku 2019 piatym najväčším obchodným partnerom EÚ, pričom 27-členná Únia je ďaleko pred inými hlavným obchodným partnerom Ankary.