Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia začala právne konanie voči Poľsku za zákon o súdnictve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EK pripomenula, že nový zákon o súdnictve podkopáva nezávislosť poľských sudcov a je nezlučiteľný s nadradenosťou legislatívy EÚ.

Brusel 29. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) spustila v stredu právne konanie voči Poľsku. Do Varšavy zaslala formálne oznámenie týkajúce sa nového zákona o súdnictve, ktorý nadobudol účinnosť 14. februára 2020. Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová upozornila na riziko, že zákon možno použiť na politickú kontrolu súdnych rozhodnutí, a dodala, že EK zatiaľ nechystá právne konanie voči Maďarsku.

Komisia zdôraznila, že zákon o súdnictve podkopáva nezávislosť poľských sudcov a je nezlučiteľný s nadradenosťou legislatívy EÚ.

Jourová počas tlačovej konferencie, ktorá nasledovala po zverejnení oznámenia EK, upozornila, že existuje riziko, že nový disciplinárny režim zavedený týmto zákonom bude možné použiť na politickú kontrolu súdnych rozhodnutí.

Podľa ustanovení tejto právnej normy môžu poľskí sudcovia čeliť disciplinárnym postihom vrátane prepustenia z funkcie, napríklad ak spochybnia zákonnosť vymenovania nových sudcov. Zákon, ktorý poľská opozícia označila ako "náhubkový", umožňuje predvolanie sudcov pred novovytvorenú disciplinárnu komoru na Najvyššom súde aj vtedy, ak vykonávajú "politickú činnosť" alebo "bránia fungovaniu súdnictva".

Európska komisia plní funkciu strážkyňa Zmlúv o EÚ a má právomoc zažalovať Poľsko na Súdnom dvore EÚ a v prípade nespolupráce či nekonania poľskej strany aj možnosť udeliť Varšave finančnú pokutu.

"Je to európska záležitosť, pretože poľskí sudcovia uplatňujú európske právo," opísala situáciu Jourová. Upozornila, že sudcovia z iných krajín EÚ musia dôverovať tomu, že poľskí sudcovia konajú nezávisle, lebo táto vzájomná dôvera je základom spoločnej európskej legislatívy. "Vyzývam poľskú vládu, aby odpovedala na naše obavy," odkázala Jourová.

Stredajšia formálna výzva pre vládu vo Varšave, na ktorú Poliaci musia odpovedať do dvoch mesiacov, je súčasťou širšej série právnych konaní, ktoré eurokomisia vedie voči Poľsku v súvislosti s reformami v oblasti súdnictva. Komisia od roku 2017 spustila voči Poľsku už štyri právne konania týkajúce sa justičnej reformy.

Poľská národno-konzervatívna vláda, ktorej dominuje strana Právo a spravodlivosť (PiS), sa bráni tvrdením, že justičná reforma znamená nevyhnutnú modernizáciu a "dekomunizáciu" justície, a obviňuje exekutívu EÚ zo zasahovania do svojich vnútorných záležitostí.

Jourová v stredu spresnila, že eurokomisia v súčasnosti neplánuje podniknúť právne kroky proti Budapešti pre kritizovaný zákon rozširujúci na neurčito výsady vlády premiéra Viktora Orbána v prípade krízových situácií. Upozornila, že EK urobila dôkladnú analýzu znenia zákona schváleného maďarským parlamentom, podobne ako zanalyzovala aj mimoriadne opatrenia prijímané ostatnými členmi EÚ v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Nový zákon umožňuje Orbánovi vládnuť aj za pomoci dekrétov a bez účasti parlamentu. Komisia však podľa Jourovej zatiaľ nedospela k rozhodnutiu o právnom konaní pre porušenie povinností. "Musím ale zdôrazniť, že aj naďalej sledujeme to, čo robí maďarská vláda," uviedla eurokomisárka s odkazom, že "vírus nesmie zabíjať demokraciu".

Tlačová agentúra DPA upozornila, že Európska komisia má obmedzené možnosti, ako zakročiť voči členským krajinám, ktoré opakovane pošliapavajú princípy právneho štátu. Aj preto pribúdajú iniciatívy a výzvy, aby v takýchto prípadoch mali nové sankcie EÚ podobu zamietnutia prístupu k finančným prostriedkom zo spoločného rozpočtu EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)

Prinášame chronológiu sporu medzi Európskou komisiou a Poľskom v otázkach súdnictva:


20. júla 2017 - Poslanci Sejmu schválili návrh zákona o reorganizácii najvyššieho súdu, ktorý podľa kritikov podriadil najvyšší súd ministerstvu spravodlivosti. Sudcom zákon stanovil povinnosť odísť do dôchodku po dovŕšení 65. roku s výnimkou tých, ktorých ponechá vo funkcii minister spravodlivosti. Zákon vyvolal vlnu ostrej kritiky poľskej opozície, verejnosti, aj EÚ.

26. júla 2017 - EK požiadala vládu vo Varšave, aby do mesiaca uviedla justičnú reformu do súladu s právom EÚ. Žiadala zodpovedné poľské orgány, aby neprijímali opatrenia na odvolanie či na vynútený odchod sudcov Najvyššieho súdu do dôchodku. EK sa tiež rozhodla začať právne konanie proti Poľsku.

20. decembra 2017 - EK oznámila, že navrhuje Rade EÚ, aby aktivovala článok 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ – podľa neho na základe návrhu tretiny členských štátov, Európskeho parlamentu alebo Európskej komisie môže Rada EÚ štvorpätinovou väčšinou členov rozhodnúť, že existuje riziko vážneho porušenia základných hodnôt, na ktorých je postavená EÚ. Článok č. 7 ešte EÚ nepoužila v prípade žiadnej z členských krajín.

12. apríla 2018 - Poslanci Sejmu schválili zmeny Bruselom kritizovaných legislatívnych noriem o reforme súdnictva, čím vládna väčšina naplnila časť odporúčaní EÚ. V súlade s nimi sa zmenili predpisy týkajúce sa vekovej hranice pre odchod sudcov do dôchodku. O ďalšom pôsobení sudcov, ktorí dovŕšia 65 rokov, nerozhodne prezident, ale Národná súdna rada.

13. júna 2018 - Poľský exprezident Lech Walesa a niekoľko ďalších bývalých lídrov požiadali EÚ, aby ochránila právny štát v Poľsku.

2. júla 2018 - EK oznámila, že začala právne konanie voči Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy. Pripomenula, že 3. júla bude 27 zo 72 sudcov poľského najvyššieho súdu vystavených riziku, že musia odísť do dôchodku.

3. júla 2018 - V Poľsku začal platiť sporný zákon, ktorý znižuje vek odchodu do dôchodku sudcov najvyššieho súdu zo 70 na 65 rokov. Vzťahoval sa aj na prvú predsedníčku poľského Najvyššieho súdu Malgorzatu Gersdorfovú. Šesťdesiatpäťročná Gersdorfová nepožiadala o predĺženie mandátu a argumentovala, že dĺžku jej funkčného obdobia určuje ústava.

14. augusta 2018 - EÚ dala Varšave mesiac na to, aby konala v otázke justičnej reformy, v opačnom prípade sa záležitosťou môže začať zaoberať Súdny dvor Európskej únie (ECJ).

24. septembra 2018 - Spornými zmenami vo fungovaní poľského najvyššieho súdu, ktoré boli predmetom správneho konania EK, sa začal zaoberať Súdny dvor Európskej únie (ECJ).

19. októbra 2018 - Európsky súdny dvor schválil návrh EK okamžite pozastaviť aplikáciu poľského zákona o najvyššom súde. Toto predbežné opatrenie potvrdil rozsudkom v decembri.

22. októbra 2018 – Šesť sudcov poľského Najvyššieho súdu sa vrátilo do práce z vládou nanúteného dôchodku po tom, ako Európsky súdny dvor schválil návrh EK okamžite pozastaviť aplikáciu poľského zákona o Najvyššom súde. Medzi navrátilcami bola aj prvá predsedníčka NS Malgorzata Gersdorfová, ktorá uviedla, že verdikt Európskeho súdneho dvora "je do istej miery výhra" pre sudcov.

3. apríla 2019 – EK začala právne konanie voči Poľsku vo veci porušenia právnych predpisov týkajúcich sa ochrany sudcov. Nový disciplinárny režim podľa EK narúša justičnú nezávislosť poľských sudcov tým, že neposkytuje potrebné záruky na ich ochranu pred politickou kontrolou.

24. júna 2019 - Ustanovenia poľských právnych predpisov o znížení veku odchodu do dôchodku sudcov Najvyššieho súdu sú v rozpore s právom EÚ. Oznámil to Súdny dvor EÚ.

17. júla 2019 – EK dala poľskej vláde dva mesiace na to, aby zmenila nové disciplinárne nariadenia pre sudcov, ktoré podľa nej oslabujú ich nezávislosť. Ak sa tak nestane, môže sa aj táto otázka dostať na Európsky súdny dvor (ECJ) v Luxemburgu podobne ako nútené odchody do dôchodku.

10. októbra 2019 – EK rozhodla, že v skrátenom konaní zažaluje Poľsko na Súdnom dvore EÚ za jeho nový disciplinárny režim pre sudcov. Tento krok v oznámení odôvodnila snahou ochrániť sudcov pred politickou kontrolou. Vo svojom treťom konaní voči Poľsku týkajúcom sa súdnictva Komisia uviedla, že nový disciplinárny režim pre tamojších sudcov oslabuje ich nezávislosť.

5. novembra 2019 - Poľské pravidlá týkajúce sa veku odchodu do dôchodku pre sudcov a prokurátorov prijaté v júli 2017 sú v rozpore s právom EÚ, uviedol v rozsudku Súdny dvor EÚ.

16. decembra 2019 – EK dôkladne preskúma, či nový poľský návrh zákona, ktorý zavádza nové disciplinárne opatrenia voči sudcom, neporušuje princíp nezávislosti justície.

18. decembra 2019 - V mnohých poľských mestách sa konali masové demonštrácie proti kontroverznému návrhu zákona vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý prisudzuje vláde kompetenciu odvolávať sudcov.

20. decembra 2019 - Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) schválila návrh zákona, ktorý zaviedol disciplinárne opatrenia voči sudcom kritizujúcim vládne zásahy do justície. Poslanci Sejmu zákon odhlasovali deň po tom, ako Európska únia vyzvala Varšavu na stiahnutie tejto kontroverznej legislatívnej úpravy.

8. apríla 2020 - Poľsko musí okamžite pozastaviť uplatňovanie ustanovení o právomoci disciplinárnej komory Najvyššieho súdu, pokiaľ ide o disciplinárne konania týkajúce sa sudcov. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.