Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EK hrozí žaloba pre mechanizmus prepojenia eurofondov s právnym štátom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za uvedené uznesenie sa vyslovilo 506 poslancov, 150 bolo proti a 28 sa zdržali hlasovania. Túto výzvu by mal na základe poverenia europoslancov adresovať Európskej komisii priamo predseda EP Sassoli.

Brusel/Štrasburg 10. júna (TASR) - Európska komisia (EK) by si mala najneskôr do dvoch týždňov splniť svoju povinnosť, ktorá jej vyplýva z nariadenia podmieňujúceho prístup k finančným prostriedkom EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu. Vyplýva to zo štvrtkového nelegislatívneho uznesenia Európskeho parlamentu. V opačnom prípade EP zažaluje eurokomisiu na Súdnom dvore EÚ za nečinnosť.

Za uvedené uznesenie sa vyslovilo 506 poslancov, 150 bolo proti a 28 sa zdržali hlasovania. Túto výzvu by mal na základe poverenia europoslancov adresovať Európskej komisii priamo predseda EP David Sassoli.

Nariadenie ustanovujúce mechanizmus na ochranu rozpočtu Únie, ktorý podmieňuje prístup k prostriedkom EÚ dodržiavaním zásad právneho štátu, nadobudlo účinnosť 1. januára 2021, pričom sa vzťahuje sa aj na zdroje z multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Eurokomisia však na základe tohto právneho predpisu dosiaľ nenavrhla žiadne opatrenia a ani nedodržala lehotu na dokončenie usmernení týkajúcich sa uplatňovania nariadenia, ktorú jej EP stanovil na 1. júna. To podľa zákonodarcov predstavuje dostatočný základ na podanie žaloby proti EK v súlade s článkom 265 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ).

Zákonodarcovia zdôraznili, že EP musí okamžite začať potrebné prípravy na prípadné súdne konania proti eurokomisii.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Poslanci v tejto súvislosti vyjadrili znepokojenie nad rastúcim rizikom zneužívania rozpočtu EÚ zo strany členských štátov a zhoršujúcou sa situáciou v oblasti právneho štátu.

Europoslanci okrem toho vyzvali EK, aby urýchlene zareagovala na pretrvávajúce závažné porušovanie zásad právneho štátu v niektorých členských štátoch, čo predstavuje vážne nebezpečenstvo v súvislosti so spravodlivým, zákonným a nestranným rozdeľovaním finančných prostriedkov Únie. Exekutíva EÚ by podľa zákonodarcov mala využiť všetky dostupné nástroje vrátane postupu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, rámca na podporu právneho štátu a právnych postupov v prípade nesplnenia povinnosti, aby vyriešila pretrvávajúce porušovanie demokracie a základných práv v Únii vrátane útokov na slobodu médií a novinárov, migrantov, slobodu združovania a slobodu zhromažďovania.