Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Hovorca Kremľa: Európa by nemala viniť Rusko zo všetkých problémov

Na archívnej snímke moskovský Kremeľ. Foto: TASR/AP

Vyjadrenie prichádza v čase, keď medzi Moskvou a Západom panuje napätie v súvislosti s Ukrajinou a migračnou krízou na bielorusko-poľských hraniciach.

Moskva 18. novembra (TASR) - Európa by nemala viniť Rusko zo "všetkých problémov", vyhlásil vo štvrtok Kremeľ.

Vyjadrenie prichádza v čase, keď medzi Moskvou a Západom panuje napätie v súvislosti s Ukrajinou a migračnou krízou na bielorusko-poľských hraniciach, informuje tlačová agentúra AFP.

"Rusko má záujem na tom, aby sa všetci v Európe konečne spamätali a prestali považovať Rusko za vinníka všetkých problémov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Dodal, že Európa by sa mala namiesto toho "zaoberať primárnymi zdrojmi problémov, ktoré v súčasnosti dusia Európu".

Britský premiér Boris Johnson v stredu varoval Rusko pred akýmkoľvek "vojenským avanturizmom" na hraniciach Ukrajiny a Poľska – členskej krajiny Európskej únie.

Na rchívnej snímke britský premiér Boris Johnson.
Foto: TASR/AP


"Nedávno sa v Británii objavilo veľa hysterických vyjadrení. Rusko nevedie nijaké hybridné vojny," vyhlásil Peskov.

Severoatlantická aliancia a západné vlády odsúdili kumuláciu ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, ktorá od roku 2014 na východe svojho územia bojuje s proruskými separatistami.

"Agresivita Ruska v ostatných týždňoch značne vzrástla," povedal vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že Kyjev požaduje väčšiu vojenskú výpomoc od Západu.

Dodal, že Kyjev rokuje so západnými krajinami o "dodávkach ďalších obranných zbraní pre našu armádu".

Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin v priebehu štvrtka vystúpi s prejavom na stretnutí ministerstva zahraničných vecí s "podrobnými poznámkami" k tejto téme, zakončil Peskov.