Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Európa musí viac investovať, myslí si taliansky minister hospodárstva

Na snímke vľavo nový grécky minister financií Janis Varufakis a jeho taliansky rezortný partner Pier Carlo Padoan si podávajú ruky počas stretnutia v Ríme 3. februára 2015. Foto: TASR/AP

Dnes to vyhlásil taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Istanbul 9. februára (TASR) - Európa musí byť odvážnejšia pri zvyšovaní investícií a prijímaní opatrení, ktoré majú stimulovať investície súkromného sektora, predovšetkým do infraštruktúry. Dnes to vyhlásil taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Európe už dlho existuje spor o to, či sa má pri riešení svojich ekonomických problémov viac sústrediť na stimuly, alebo na úspory. Tento spor sa vyostril, odkedy sa pred dvoma týždňami k moci dostala nová grécka vláda, ktorá odmieta pokračovať v úsporných opatreniach.

Francúzsko a Taliansko požadujú viac investícií v eurozóne. Proti zvýšeniu výdavkov je Nemecko, ktoré sa sústredí na vyrovnaný rozpočet.

"My v Európe musíme byť odváženejší z hľadiska ochoty riskovať. Dúfam však, že sa prijmú opatrenia, ktoré podporia zvýšenie investícií súkromného sektora, predovšetkým investície do infraštruktúry," povedal Padoan v Istanbule pred stretnutím ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20.

Podľa Padoana nízke ceny ropy a očakávaný vplyv kvantitatívneho uvoľňovania v eurozóne, ktoré schválila Európska centrálna banka (ECB), aktuálne zlepšili náladu v ekonomike. Taliansky minister dúfa, že kurz eura sa stane "konzistentnejším" a že zlepšenie situácie nepodkope reformné úsilie vlád v eurozóne.