Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sneženie a silný vietor sužujú Európu i Rusko, v Izraeli sú horúčavy

Foto: TASR/AP

Naopak v Albánsku bojujú so záplavami, ktoré si vynútili evakuáciu stoviek ľudí.

Berlín 15. marca (TASR) - Počasie dnes spôsobilo problémy v mnohých častiach Európy, sneženie obmedzilo dopravu hlavne na východe kontinentu a na cestách vznikol chaos.

Obzvlášť silne postihlo počasie Maďarsko, kde tisíce ľudí strávili noc v nekonečnej zápche, iní prenocovali v núdzových prístreškoch. Viacerí ľudia prišli o život, desiatky utrpeli zranenia. Na záchranu uviaznutých motoristov vyslali aj tanky.

Kvôli počasiu utrpeli zranenia viacerí ľudia aj v Bulharsku, jedna žena zahynula, keď na ňu spadlo lešenie. Vietor strhával strechy a vyvracal stromy. Na mnohých miestach zostali obyvatelia bez elektriny.

Silné sneženie spôsobilo, že v Kazachstane museli presunúť na dnes plánovaný návrat troch kozmonautov z Medzinárodnej výskumnej stanice (ISS), informovala tlačová agentúra DPA.

Nezvyčajne chladno bolo aj na španielskom ostrove Malorka. V dovolenkových centrách pri pobreží namerali sotva viac ako osem stupňov Celzia. Na horách Serra de Tramuntana dokonca nasnežilo. Úrady vydali pre Malorku i ďalšie ostrovy Baleár varovanie pred búrkou.

Turecko postihli silné búrky, ktoré strhávali strechy a vyvracali stromy. Vo veľkých vlnách pri pobreží Stredozemného mora sa potopili viaceré rybárske člny.

Život v Bratislave opäť skomplikoval sneh a dážď. V meste bol vyhlásený druhý kalamitný stupeň.
Foto: TASR/Martin Baumann
Na Ukrajine sa zima stále drží pevne, hlavne na západe krajiny. Silné sneženie malo za následok výpadok elektrického prúdu v 64 dedinách. V meste Ľvov vládol chaos v doprave, viaceré električky sa vykoľajili. V Karpatoch uviazlo 200 nákladných áut, informovala ukrajinská polícia.

Z Ukrajiny na Slovensko sa chceli dostať traja utečenci zo Srí Lanky, jeden z nich však niekoľko metrov pred hranicou EÚ zamrzol. Muži boli len ľahko oblečení. Dvoch ďalších, silne podchladených Srílančanov previezla ukrajinská pohraničná stráž do nemocnice. Ukrajinský prevádzač ich v 70-centimetrovom snehu previedol cez Karpaty a blízko hranice opustil.

Na poľskej diaľnici A4 medzi mestami Tarnovo a Brzesko zišiel na poľadovici z cesty autobus s 55 izraelskými turistami a narazil do dopravného značenia. Cestujúci neutrpeli zranenia, ale pre zaseknuté dvere sa sami nemohli dostať z vozidla.

V dôsledku mnohých dopravných nehôd poľská dopravná polícia zakázala nákladným autám jazdu po ceste zvanej Zakopianka - z Krakova do Zakopaného.

Studené počasie v Česku ešte raz potešilo lyžiarov a na mnohých zjazdovkách v Českom stredohorí predĺžilo o niekoľko dní sezónu. V okolí Harrachova v Krkonošiach bolo vyše metra snehu.

Foto: TASR/AP Photo
V Rusku stúpol počet obetí tohtoročnej zimy na viac ako 300 osôb, ktoré zomreli na následky podchladenia, alebo zamrzli. Celkovo muselo kvôli mrazom vyhľadať lekársku pomoc 7000 ľudí.

Ruské médiá informovali o najsilnejších marcových snehových zrážkach za 50 rokov. Hlavné mesto Moskva sa pripravuje na sneženie, aké tu nezaznamenali 130 rokov. Malo by snežiť celý víkend.

Horúčavy však vládnu v Izraeli, kde už v raňajších hodinách teploty vystúpili na 35 stupňov Celzia. Pri polmaratóne v Tel Avive utrpeli viacerí bežci návaly z tepla a jeden zomrel.


Albánsko postihli záplavy

Albánske úrady evakuovali stovky ľudí z domovov po tom, čo husté lejaky spôsobili záplavy na západe krajiny.
Minister vnútra Flamur Noka dnes informoval, že od štvrtka je zaplavených približne 3240 hektárov poľnohospodárskej pôdy, pretože v ten deň spadol trojnásobok priemerných mesačných zrážok. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Albánske úrady oznámili, že búrky spôsobili výpadky elektriny a zosuvy pôdy, ktoré si vynútili uzatvorenie ciest.
Predstavitelia energetiky uviedli, že nehrozí okamžité nebezpečenstvo vyliatia vody z nádrží v kľúčových hydroelektrárňach v oblasti, ktoré produkujú väčšinu potrebnej elektriny Albánska.

Záplavy v Albánsku si vyžiadali evakuáciu stoviek ľudí
Foto: TASR/AP