Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Európa potrebuje garantovaný systém prerozdelenia sýrskych utečencov

Migranti a utečenci sa účastnia protestu v lesboskej metropole Mytilini, keď požadujú od gréckych úradov, aby im umožnili pokračovať v ceste do západných krajín Európy, v sobotu 5. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Do Macedónska dorazilo len v priebehu pondelka 7000 sýrskych utečencov, pričom asi 30.000 ďalších sa v súčasnosti nachádza na gréckych ostrovoch vrátane 20.000 na ostrove Lesbos, vyhlásil UNHCR.

Ženeva 8. septembra (TASR) - Európa musí sýrskym utečencom ponúknuť garantované presídlenie, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Citovala ho agentúra Reuters.

Do Macedónska dorazilo len v priebehu pondelka 7000 sýrskych utečencov, pričom asi 30.000 ďalších sa v súčasnosti nachádza na gréckych ostrovoch vrátane 20.000 na ostrove Lesbos, vyhlásil UNHCR.

"Diskusie v Európe naberajú tento týždeň na naliehavosti, pretože je zrejmé, že nemôže ísť len o nemecké riešenie európskeho problému," uviedla na brífingu v Ženeve hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

Zároveň privítala samostatné ponuky Británie i Francúzska na prijatie sýrskych utečencov, ktoré tieto dve krajiny avizovali ešte v pondelok. Dodala však, že centrá na prijímanie utečencov, v ktorých sa budú spracúvať žiadosti o azyl, musia byť zriadené aj v ostatných krajinách vrátane Maďarska a Grécka.

"Môže to fungovať iba vtedy, ak bude garantovaný systém na presídľovanie utečencov, podľa ktorého budú zúčastnené európske krajiny prijímať istý počet utečencov. Domnievame sa, že by to malo byť 200.000 - to je počet, ktorý vyžaduje presídlenie v rámci európskych krajín," uviedla Flemingová.

Dodala, že do polmiliardovej Európy doposiaľ dorazilo asi 350.000 utečencov a situácia je podľa nej pri dostatku politickej vôle zvládnuteľná.

Flemingová ďalej vyhlásila, že humanitárna pomoc, ktorú poskytuje utečencom OSN a patria k nej aj programy UNHCR v krajinách susediacich so Sýriou - vrátane Libanonu a Jordánska - je finančne veľmi podhodnotená. Keby tomu tak nebolo, mnohí zo súčasných migrantov by podľa nej v regióne ostali.

Doposiaľ zahynulo pri pokuse preplávať cez Stredozemné more k brehom Európy v tomto roku už 2760 ľudí, čo je asi o 500 viac ako vlani v rovnakom čase, uviedol Joel Millman z Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).