Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Intenzívne vlny horúčav: Európa zažila najteplejšie leto v dejinách

Dvaja ľudia sa prechádzajú po vyschnutej tráve na Parlamentnom námestí vo Westminsteri počas teplého počasia v Londýne 13. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.

Paríž 8. septembra (TASR) - Európa zaznamenala tento rok najteplejšie leto, odkedy sa v moderných dejinách zaznamenávajú meteorologické merania. Kontinent tiež postihlo najhoršie sucho za uplynulé desaťročia. Vo štvrtok to uviedla európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

V Európe boli namerané najvyššie zaznamenané teploty "za mesiac august i leto ako celok (jún až august)", informovala C3S. Dodala, že podľa zozbieraných údajov prekonal tohtoročný august o 0,4 stupňa Celzia rekord predchádzajúci, zaznamenaný v roku 2021.

"Intenzívna séria vĺn horúčav v celej Európe viedla spolu s nezvyčajne suchými podmienkami k letu extrémov s rekordnými teplotami, so suchom a s požiarmi v mnohých častiach Európy. Tieto udalosti ovplyvnili spoločnosť a prírodu rôznymi spôsobmi," povedala vysokopostavená predstaviteľa C3S Freja Vamborgová.

Celosvetovo dorovnal tohtoročný august najteplejší august v dejinách meraní, uviedla C3S. Dodala, že priemerná augustová teplota bola v roku 2022 o 0,3 °C vyššia než priemerná teplota tohto mesiaca v rokoch 1991–2020.

Vedci tvrdia, že čoraz častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav, suchá a prívalové povodne sú výsledkom klimatickej zmeny, ktorú spôsobilo ľudstvo.