Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Európa dosiahla rekord vyše 700.000 nových prípadov nákazy za týždeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

WHO v pravidelnej týždňovej správe zverejnenej v utorok uviedla, že týždňové prípady infekcie a úmrtia po celej Európe skokovo narástli o 34 percent a o 16 percent.

Ženeva 13. októbra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že európske štáty hlásili za minulý týždeň vyše 700.000 nových prípadov nákazy koronavírusom - vôbec najvyšší údaj od začiatku pandémie, upozornila tlačová agentúra AP.

WHO v pravidelnej týždňovej správe zverejnenej v utorok uviedla, že týždňové prípady infekcie a úmrtia po celej Európe skokovo narástli o 34 percent a o 16 percent. Vyše polovicu nových prípadov na kontinente zaznamenali Británia, Francúzsko, Rusko a Španielsko.

WHO poznamenala, že počet nových prípadov hlásených v Španielsku predstavuje "výrazný pokles" v porovnaní s nedávnymi týždňami. Avšak v Poľsku prípady infekcie koronavírusom a úmrtia prudko narástli o 93 percent a o 104 percent a tamojšia vláda sprísnila obmedzenia, lebo sa snaží vyhnúť ďalšiemu zatvoreniu krajiny (lockdownu), dodala WHO.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týždeň povedal, že jeho organizácia chápe frustráciu, ktorú ľudia cítia, lebo pandémia sa vlečie. Varoval však, že "neexistujú žiadne skratky ani čarovný prútik, ktoré situáciu vyriešia".

WHO označila lockdowny za "poslednú možnosť", keď už krajiny nebudú mať iné východisko, a vyzvala ich predstaviteľov, aby použili cielenejšie metódy za stavenie šírenia koronavírusu.