Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Severozápadnú Európu stále paralyzuje návrat zimy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Hesensku kvôli poľadovici došlo k hromadnej zrážke asi 100 áut, zranených bolo niekoľko desiatok ľudí.

Berlín 13. marca (TASR) - Návrat zimy do severozápadnej časti Európy spôsobil aj dnes rušenie letov, kolóny áut a zápchy na cestách a zrušenie vlakových spojení. Viaceré dopravné spoločnosti svojim klientom aj dnes odporučili, aby radšej zostali doma.

Najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom bolo v utorok kvôli sneženiu na niekoľko hodín zatvorené. V noci nadnes sa podarilo uviesť do prevádzky dve zo štyroch dráh. Zrušených však bolo vyše 800 z 1200 naplánovaných letov.

Ako uviedol hovorca letiskového operátora, spoločnosti Fraport AG, noc v letiskových halách bolo nútených stráviť od 2500 do 3000 cestujúcich. Podľa agentúry DPA problémy na letisku pretrvávajú aj dnes, keďže museli zrušiť už niekoľko letov a viacero ďalších mešká.

Hustým snežením sú v Nemecku najviac postihnuté spolkové krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, Hesensko a Porýnie-Falcko. V Hesensku kvôli poľadovici došlo k hromadnej zrážke asi 100 áut, zranených bolo niekoľko desiatok ľudí. Diaľnicu sa dnes ráno podarilo v jednom smere sprejazdniť, informovala polícia.
V Hesensku kvôli poľadovici došlo k hromadnej zrážke asi 100 áut, zranených bolo niekoľko desiatok ľudí. Diaľnicu sa dnes ráno podarilo v jednom smere sprejazdniť.
Foto: TASR/AP

V Severnom Porýní-Vestfálsku od pondelka popoludnia evidujú viac ako 800 dopravných nehôd.

Nemecká meteorologická služba v najbližších dňoch neočakáva zlepšenie počasia, sneženie by sa malo presunúť aj na južnejšie položené časti krajiny. V dôsledku sneženia je na severozápade Francúzska bez dodávok elektrickej energie asi 100.000 domácností. Na zasnežených cestách v regióne uviazlo asi 1300 áut a ich posádky na vyslobodenie čakali často aj 15 hodín.



Na parížskom letisku Orly lietadlo spoločnosti Tunisair so 140 cestujúcimi na palube pri pristávaní skĺzlo z pristávacej plochy, čo spôsobila jej dočasné odstavenie. Nikto z cestujúcich nebol zranený.

V južnom Anglicku došlo aj dnes k niekoľkým desiatkam dopravných nehôd. Sneženie a silný vietor tam sťažujú alebo úplne znemožňujú premávku na cestách, píše DPA.

Foto: TASR/AP
Letisko na ostrove Jersey prestalo prijímať a vypravovať lietadlá a vlakové spojenie medzi Londýnom a Parížom a Bruselom cez tunel pod Lamanšským prieplavom je dočasne prerušené.

Problémy sa začali v pondelok, keď severozápadnú Európu postihlo husté sneženie. Len v Nemecku zaznamenali viac ako 1000 dopravných nehôd.

Medzinárodné vlakové spojenie zrušili v Belgicku i Francúzsku. Zastavila sa tam aj vnútroštátna železničná i cestná doprava.

Španielsko bojuje so snehom, v Lotyšsku sa ochladilo na -20 stupňov

Silné sneženie v severnom a strednom Španielsku dnes spôsobilo problémy v cestnej a vlakovej doprave, informovala tlačová agentúra DPA.

Po víchrici v pohorí Sierra de Guadarrama, severne od Madridu, museli uzavrieť diaľnice z hlavného mesta do provincií La Coruňa a Segovia.

Viaceré horské priechody boli zjazdné len so snehovými reťazami. V regiónoch Galícia, Kastília-La Mancha a La Rioja zrušili v mnohých školách vyučovanie, pretože nejazdili školské autobusy. Na trati medzi Madridom a prístavným mestom Santander nešli mnohé vlaky.

Na juhu Španielska zas silné zrážky spôsobili povodne. Pri mestách Jaén, Ecija a Jerez de la Frontera museli záchranári evakuovať približne 200 obyvateľov vidieka, pretože rieky sa vyliali z brehov.

V Lotyšsku zavládli mrazy - iba týždeň pred začiatkom jari. Nočné teploty klesli na mínus 20 stupňov Celzia. V nadchádzajúcich piatich dňoch sa v krajine môže ochladiť najväčšmi za posledných 50 rokov.

Na tento mesiac nezvyčajné ochladenie zaznamenali aj v Estónsku a v Litve. Pretrvávajúce chladné počasie - nielen v týchto dňoch - si vyžiadalo množstvo obetí. V Lotyšsku zamrzlo od začiatku decembra už 65 ľudí.