Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európania môžu vybrať podobu pamätnej euromince oslavujúcej Erazmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že spustila verejné hlasovanie, v rámci ktorého Európania vyberú víťazný návrh.

Brusel 1. marca (TASR) - Európania rozhodnú o podobe pamätnej dvojeurovej mince, ktorú Európska únia schválila na vydanie na počesť 35. výročia študentského výmenného programu Erazmus. EÚ si toto výročie pripomenie v roku 2022.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že spustila verejné hlasovanie, v rámci ktorého Európania vyberú víťazný návrh. Do súťaže o podobu zadnej strany spoločnej pamätnej mince v hodnote dvoch eur sa prihlásilo viac ako 70 dizajnérov a umelcov. Porota rozhodla posunúť do finále šesť návrhov mincí s tým, že o víťazovi rozhodne verejné hlasovanie.

Verejné hlasovanie umožní občanom členských krajín EÚ zvoliť si dizajn, ktorý podľa ich názoru najlepšie predstavuje a oslavuje úspech projektu Erazmus, ktorý už viac ako tri desaťročia umožňuje mladým ľuďom z celej Európy študovať v inej európskej krajine a získavať nové vedomosti a zručnosti.

Program, v súčasnosti pod názvom Erazmus+, je jedným z najvýraznejších a skutočných celoeurópskych úspechov, uviedla EK. Od svojho vzniku v roku 1987 tento program využilo viac ako desať miliónov ľudí.

Program sa postupne rozšíril z mobility v sektoroch vzdelávania a odbornej prípravy aj na podporu mládeže a športu. Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti spresnila, že Erazmus+ v súčasnosti zahŕňa rozširovanie odborných vedomostí a zručností aj pre študentov stredných škôl, vzdelávanie dospelých, ako aj aktivity v oblasti programov pre mládež a šport.

Hlasovať o jednom zo šiestich návrhov budúcej euromince je možné na stránke: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Erasmus35YearsEuroCoin.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)