Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europarlament chce späť finančné prostriedky spreneverené Le Penovou

Na snímke Marine Le Penová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Le Penová čelí od roku 2017 ďalšiemu vyšetrovaniu pre podozrenia zo zamestnávania fiktívnych asistentov v Európskom parlamente.

Brusel 17. apríla (TASR) — Európsky parlament (EP) v nedeľu oznámil, že sa pokúsi získať späť peniaze, ktoré mala spreneveriť francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová v čase, keď bola jeho poslankyňou. Uviedla to agentúra AFP.

Francúzska spravodajská platforma Mediapart v sobotu informovala, že Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) obvinil Le Penovú a troch ďalších bývalých europoslancov — jej otca Jeana-Marieho Le Pena, jej bývalého partnera Louisa Aliota a Bruna Gollnischa, niekdajšieho podpredsedu Národného frontu, neskôr premenovaného na Národné zhromaždenie — zo zneužitia prostriedkov EP.

V správe sa píše, že Le Penová počas svojho pôsobenia vo funkcii europoslankyne v rokoch 2004 - 2017 spreneverila približne 137.000 eur. Celkovo malo byť neprávom vyplatených 617.000 eur.

Vyšetrovanie OLAF-u prebieha od roku 2016, Le Penovú vypočúvali v marci 2021, povedal jej právnik Rodolphe Bosselut. Ďalej uviedol, že jeho mandantka si vyhradzuje právo podniknúť právne kroky proti bývalým asistentom alebo poskytovateľom služieb, ktorí mohli spreneveriť finančné prostriedky alebo sa dopustili iného pochybenia bez jej vedomia.

Z Bosselutovho pohľadu nie je OLAF nezávislý. Právnik navyše kritizoval načasovanie zverejnenia informácie krátko pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré bude 24. apríla.

Le Penová čelí od roku 2017 ďalšiemu vyšetrovaniu pre podozrenia zo zamestnávania fiktívnych asistentov v Európskom parlamente.