Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Europarlament odobral imunitu Jannisovi Lagosovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2015 bola táto neonacistická strana – založená v 80. rokoch minulého storočia – dokonca tretím najpopulárnejším politickým subjektom v krajine.

Brusel 27. apríla (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu schválili v pondelok drvivou väčšinou hlasov odobratie imunity gréckemu europoslancovi Jannisovi Lagosovi. Ide o niekdajšieho lídra neonacistickej strany Zlatý úsvit, ktorého vlani v Grécku odsúdili na 13 rokov väzenia, pred nástupom na výkon trestu ho však chránila práve imunita europoslanca.

Za zrušenie Lagosovej poslaneckej imunity sa vyslovilo 658 europoslancov, proti ich bolo len 25. Výsledky tajného hlasovania oznámil v utorok Európsky parlament, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Hlasovanie podnietila žiadosť gréckych úradov. Tie na odobratie imunity Lagosovi apelovali po tom, ako ho vlani v októbri grécky súd spoločne s ďalšími lídrami krajne pravicovej strany Zlatý úsvit odsúdil za členstvo v zločineckej organizácii a ďalšie trestné činy. Došlo k tomu týždeň po tom, ako súd v Aténach označil stranu Zlatý úsvit (Chrysi avgi) za zločineckú organizáciu.

Lagosa (48) však pred výkonom trestu chránila imunita poslanca Europarlamentu, v ktorom bol od roku 2019 ako nezaradený europoslanec.

Zakladateľa a lídra strany Zlatý úsvit Nikosa Michaloliakosa odsúdili v októbri spolu s piatimi ďalšími členmi vedenia strany vrátane Lagosa na 13 rokov väzenia, šiesteho člena na desať rokov väzenia. Súd zároveň odsúdil aj 11 ďalších členov Zlatého úsvitu, bývalých poslancov gréckeho parlamentu, na tresty odňatia slobody v trvaní od päť do sedem rokov. Celkovo padli tresty pre 51 osôb.

Proces bol považovaný za jednej z najdôležitejších v moderných politických dejinách Grécka, uvádza AFP. Podnietila ho vražda 34-ročného protifašistického rappera Pavlosa Fyssasa, ktorého v noci v septembri 2013 naháňal dav násilníkov zo Zlatého úsvitu a nakoniec ho dobodal na smrť pred kaviarňou na predmestí Atén.

Michaloliakos a väčšina odsúdených členov strany už v Grécku nastúpila na výkon trestu. Výnimkou je Christos Pappas, považovaný v Zlatom úsvite za tzv. muža č. 2, ktorý je momentálne na úteku.

Zlatý úsvit mal v rokoch 2012-2019 aj zastúpenie v gréckom parlamente. V roku 2015 bola táto neonacistická strana – založená v 80. rokoch minulého storočia – dokonca tretím najpopulárnejším politickým subjektom v krajine.