Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vznikne novinárska cena Daphne Caruanovej Galiziovej

Sviečky položené pri portréte maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nová cena sa bude udeľovať za vynikajúce žurnalistické výkony podporujúce zásady a hodnoty Európskej únie.

Brusel 5. októbra (TASR) – Predsedníctvo europarlamentu v pondelok súhlasilo s vytvorením nového ocenenia pre európskych novinárov. Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej spojenú s finančnou odmenou vo výške 20 000 eur navrhla politická skupina Zelení / Európska slobodná aliancia.

Frakcia Zelených na úvod prvého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Bruseli upozornila, že nová cena sa bude udeľovať za vynikajúce žurnalistické výkony podporujúce zásady a hodnoty Európskej únie. Uchádzačov o cenu bude hodnotiť porota zložená z nezávislých novinárov.

Frakcia Zelení / Európska slobodná aliancia už dlhší čas požadovala zavedenie novinárskej ceny na pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Europarlament si chce týmto spôsobom uctiť jej pamiatku a podporiť prácu novinárov.

Europoslanci si už predtým uctili aj pamiatku Jána Kuciaka, keď zákonodarný zbor EÚ od marca tohto roku ponúka stáže pre investigatívnych novinárov, ktoré sú pomenované po tomto zavraždenom slovenskom novinárovi.