Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Europarlament podporil spoluprácu Europolu s novozélandskou políciou

Na archívnej snímke je budova Europole v holanskom Haagu. Foto: TASR/AP

Dohoda umožní výmenu osobných údajov medzi agentúrou EÚ na presadzovanie práva Europol a partnerskými novozélandskými orgánmi na účely boja proti závažnej trestnej činnosti a terorizmu.

Brusel/Štrasburg 17. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu podporili dohodu medzi Europolom a policajnými úradmi na Novom Zélande, ktorá obom stranám umožní vymieňať si údaje na účely boja proti organizovanému zločinu a terorizmu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Za predmetnú dohodu, ktorá posilní operačnú spoluprácu medzi orgánmi činnými v trestnom konaní zahlasovalo 594 poslancov, 27 bolo proti a deväť sa zdržalo hlasovania.

Dohoda umožní výmenu osobných údajov medzi agentúrou EÚ na presadzovanie práva Europol a partnerskými novozélandskými orgánmi na účely boja proti závažnej trestnej činnosti a terorizmu. Jej súčasťou sú aj záruky zachovania základných práv občanov vrátane ochrany osobných údajov.

Spravodajkyňa EP pre túto záležitosť, talianska europoslankyňa Annalisa Tardinová po hlasovaní uviedla, že dohoda by mala pomôcť EÚ a Novému Zélandu aj v boji proti korupcii, obchodovaniu s drogami či počítačovej kriminalite.

Dohoda nadobudne platnosť po schválení oboma stranami - Európskou úniou a Novým Zélandom.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)