Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Europarlament schválil reformu Schengenského informačného systému

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti majú k Schengenskému informačnému systému prístup orgány pre kontrolu hraníc, polícia, ako aj colné, justičné a migračné orgány.

Brusel/ Štrasburg 24. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu schválili v stredu tri nariadenia reformujúce Schengenský informačný systém (SIS), ktorý je najčastejšie využívaným systémom v oblasti bezpečnosti a ochrany hraníc v Európe.

Nová legislatíva prináša viacero zmien: upozorní na neznáme osoby, ktoré sú hľadané v súvislosti so závažnou trestnou činnosťou a terorizmom; zavádza povinnosť pre vnútroštátne orgány podeliť sa o detaily súvisiace s teroristickými trestnými činmi so všetkými členskými štátmi; obsahuje preventívne upozornenia týkajúce sa detí, ktorým hrozí únos (najmä zo strany jedného z rodičov) a upozornenia týkajúce sa ohrozenia zraniteľných osôb a rozširuje upozornenia týkajúce sa rozhodnutí o návrate, ktoré by mali uľahčiť členským štátom navrátenie nelegálnych migrantov z tretích krajín do krajín ich pôvodu.

V súčasnosti majú k Schengenskému informačnému systému prístup orgány pre kontrolu hraníc, polícia, ako aj colné, justičné a migračné orgány. Nová legislatíva umožní získať prístup ku všetkým upozorneniam a záznamom aj Europolu, policajnému úradu EÚ, a tiež Európskej agentúre pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), avšak iba k tým záznamom a upozorneniam, ktoré sa týkajú jej činnosti.

Spravodajca uznesenia, portugalský poslanec Carlos Coelho pripomenul, že SIS je "chrbtovou kosťou" výmeny informácií v Európe pre pohraničnú stráž a orgány činné v trestnom konaní. "Táto reforma pripraví systém na budúcnosť, zvýši bezpečnosť a zaistí slobodu pohybu. SIS je a zostane najväčšou, najvyužívanejšou a najlepšie zorganizovanou databázou v Európe, ktorá prinesie našim občanom viac bezpečnosti," opísal situáciu Coelho v správe pre médiá.

Poslancami schválené znenia všetkých troch nariadení sú výsledkom dohody parlamentných vyjednávačov so zástupcami ministrov členských štátov (Rada), ktorí tiež musia tieto právne normy formálne odobriť.

Schengenský informačný systém bol vytvorený v roku 1995 - po zrušení kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru. Vylepšená verzia systému, známa tiež pod skratkou SIS II, vznikla formálne v roku 2006, funkčná je však od roku 2013. Aktuálny SIS využíva 30 krajín v celej Európe. V roku 2017 zaznamenal systém päť miliárd nahliadnutí zo strany vnútroštátnych orgánov

Spravodajca TASR Jaromír Novak