Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EP vyhlásila celú Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Europoslanci už v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby odsúdila akékoľvek verejné prejavy diskriminácie príslušníkov LGBTI komunity vrátane vytvárania "zón bez LGBTI osôb" v Poľsku.

Brusel 11. marca (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal nelegislatívne uznesenie, prostredníctvom ktorého vyhlásil celú Európsku úniu za zónu slobody pre LGBTIQ osoby. Poslanci tak reagovali na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti práv sexuálnych menšín v niektorých krajinách EÚ.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 492 poslancov, 141 bolo proti a 46 sa zdržalo, je do veľkej miery reakciou na vývoj v Poľsku, kde za uplynulé dva roky viac ako 100 miestnych samospráv na úrovni obcí, okresov či vojvodstiev prijalo deklarácie, v ktorých sa vyhlásili za "zóny bez LGBTI osôb". Uznesenie sa zaoberá aj zhoršujúcou sa situáciou v oblasti práv týchto osôb v Maďarsku, kde vlani v decembri parlament prijal ústavné zmeny, ktoré obmedzili ich práva tejto a obmedzili právo transrodových a nebinárnych osôb na rodinný život.

Europoslanci už v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby odsúdila akékoľvek verejné prejavy diskriminácie príslušníkov LGBTI komunity vrátane vytvárania "zón bez LGBTI osôb" v Poľsku. Vyzvali tiež poľské orgány, aby odsúdili diskrimináciu LGBTI osôb.

Vo februári liberálna frakcia Obnovme Európu požiadala vedenie EP, aby túto tému zaradila na marcové plenárne zasadnutie s tým, že navrhla, aby rezolúcia označila celú EÚ za priestor slobody pre príslušníkov sexuálnych menšín.

Uznesenie je dielom medzistraníckej skupiny LGBTI Intergroup, ktorej členmi sú poslanci z viacerých politických frakcií.

Poľské samosprávy so zákazom LGBTI ideológie tvrdia, že sa snažia chrániť tradičné rodiny založené na zväzkoch mužov a žien, podľa ľudskoprávnych aktivistov však ide o diskriminačné označenia, ktoré spôsobujú, že gejovia a lesby sa cítia nevítaní a marginalizovaní.

Europoslanci vo štvrtok upozornili, že zóny bez LGBTI sú súčasťou širšieho kontextu diskriminácie a útokov proti tejto komunite v Poľsku, vrátane čoraz častejších nenávistných prejavov zo strany verejných orgánov a politikov, medzi ktorých patrí aj súčasný prezident, a provládnych médií.

Spolupredseda frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a poľský europoslanec Ryszard Legutko túto rezolúciu odsúdil, jej podporovateľov označil za "radikálnych ľavičiarov" a povedal, že EP prijatým uznesením prekročil svoje kompetencie. Dodal, že manželstvo založené na zväzku muža a ženy je zásadou zakotvenou v poľskej ústave, ktorú majú Poliaci právo brániť.

spravodajca TASR Jaromír Novak