Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Europarlament zhodnotil integračný vývoj krajín na západnom Balkáne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Europarlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, ktoré vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správy prijaté EP sú považované za oficiálnu pozíciu tejto inštitúcie voči hodnoteným krajinám.

Brusel 6. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu prijali hodnotiace správy za rok 2021 k politickej situácii v troch pristupujúcich krajinách: Bosne a Hercegovine, Kosove a Srbsku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Europarlament každý rok hlasuje o správach o rozšírení EÚ, ktoré vypracovávajú stáli spravodajcovia. Správy prijaté EP sú považované za oficiálnu pozíciu tejto inštitúcie voči hodnoteným krajinám.

Bosna a Hercegovina

Poslanci opätovne potvrdili svoju podporu euroatlantickej orientácii tejto krajiny, dôrazne však odsúdili nenávistnú rétoriku a marenie činnosti štátnych inštitúcií, najmä zo strany vedenia Republika srbskej. Vyzvali všetkých politických aktérov, aby posilnili štátne inštitúcie a pokročili v práci na reformách súvisiacich s EÚ, predovšetkým v oblasti právneho štátu.

Prijaté uznesenie zdôrazňuje význam konania všeobecných volieb v Bosne a Hercegovine v roku 2022 podľa plánu. Poslanci vyzvali na odstránenie všetkých foriem nerovnosti, diskriminácie a predsudkov vo volebnom procese a vyjadrili poľutovanie nad nedostatkom politickej vôle prekonať patovú situáciu v rokovaniach o ústavných a volebných reformách, ktoré sa pred voľbami nepodarilo presadiť.

Vzhľadom na ruskú agresiu voči Ukrajine poslanci vyzvali Bosnu a Hercegovinu, aby uplatňovala sankcie EÚ, s ktorými sa stotožnila, a varovali pred pretrvávajúcim záujmom Ruska o destabilizáciu tejto krajiny.

Kosovo

Europoslanci pochválili zvýšenú politickú stabilitu krajiny a jej pevný záväzok k európskej budúcnosti a opätovne vyzvali členské štáty EÚ, aby pristúpili k prijatiu bezvízového režimu pre občanov Kosova. V prijatom uznesení potvrdili podporu dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ktorý sprostredkúva EÚ a slovenský diplomat Miroslav Lajčák, a zdôraznili význam dosiahnutia komplexnej, právne záväznej dohody o normalizácii vzťahov, ktorá má zásadný význam pre Srbsko a Kosovo, aby pokročili na svojej európskej ceste a prispeli k regionálnej stabilite a prosperite.

Zákonodarcovia privítali súlad Kosova s EÚ, pokiaľ ide o sankcie voči Rusku, a jeho silnú solidaritu s Ukrajinou. Zároveň zdôraznili, že nezávislosť Kosova je nezvratná, a vyzvali päť členských krajín EÚ, aby okamžite uznali samostatnosť Kosova.

Srbsko

Parlament privítal skutočnosť, že členstvo v EÚ je aj naďalej strategickým cieľom Srbska. Poslanci však vyjadrili poľutovanie nad nedostatočným pokrokom a zhoršením situácie v otázkach, ktoré majú zásadný význam pre pristúpenie k Únii. Vyzvali na dosiahnutie pokroku v oblasti právneho štátu, základných práv, slobody prejavu, posilňovania plurality médií a normalizácie vzťahov s Kosovom.

Schválená správa, ktorú pripravil slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU), vyjadruje hlboké poľutovanie nad tým, že Srbsko po invázii Ruska na Ukrajinu nepristúpilo k sankciám EÚ, a vyzýva novozvolené orgány, aby tak v krátkom čase urobili. Poslanci zároveň vyjadrili znepokojenie nad šírením dezinformácií a vyzvali zodpovedné srbské orgány a Európsku komisiu, aby bojovali proti dezinformáciám, ruskej propagande a iným hybridným hrozbám na západnom Balkáne.