Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Europol: Hrozba terorizmu v Európe sa po útoku Hamasu zvýšila

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Europol tiež spozoroval jasné prekrytia medzi militantným Hamasom, extrémistickou militantnou organizáciou Islamský štát (IS) a teroristickou organizáciou al-Káida.

Haag 8. decembra (TASR) - Riziko teroristických útokov v Európe od 7. októbra, keď palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael, stúplo. Uviedol to v piatok policajný úrad Europol pre tlačovú agentúru DPA.

Týmto boli motivované aj nedávne útoky v Bruseli a Paríži, povedala v Haagu riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová.

"Teroristická hrozba sa zvýšila po útoku Hamasu na Izrael a po reakcii Izraela naň v Pásme Gazy," upozornila.

Spresnila, že najväčšiu hrozbu predstavujú džihádistické skupiny.

Europol tiež spozoroval jasné prekrytia medzi militantným Hamasom, extrémistickou militantnou organizáciou Islamský štát (IS) a teroristickou organizáciou al-Káida.

Pre al-Káidu a Islamský štát je znovu rozhorený konflikt na Blízkom východe príležitosťou opäť byť výraznejšími na medzinárodnej scéne. A Hamas chce rozšíriť svoj dosah ďalej, za Palestínu, vysvetlila De Bolleová.

Islamistické teroristické organizácie povzbudzujú predovšetkým mladých ľudí alebo ľudí s duševnými problémami, aby podnikali útoky.

Pre tieto organizácie je obrovským nápomocným nástrojom internet a sociálne siete. De Bolleová povedala, že je potrebné si opraviť obraz o páchateľoch konajúcich osamotene. "Možno podnikajú útoky sami, ale sú súčasťou komunity na internete," dodala.