Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Europol: Podarilo sa zastaviť šírenie nebezpečného malvéru FluBot

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Europol bližšie nešpecifikoval, ako sa podarilo šírenie malvéru zastaviť, uviedol však, že nedošlo k likvidácii žiadnej infraštruktúry.

Haag 1. júna (TASR) - V rámci medzinárodnej policajnej operácie sa podarilo zastaviť šírenie nebezpečného malvéru FluBot, ktorý sa z mobilných telefónov s operačným systémom Android snažil prostredníctvom textových správ získať prístupové údaje k bankovým a iným účtom. V stredu o tom informovala policajná agentúra Európskej únie Europol, píše agentúra AFP.

Vďaka malvéru FluBot mohli hackeri získať prístup k zabezpečeným prístupovým heslám používateľa napadnutého mobilného telefónu. Ten následne začal na uložené kontakty sám rozposielať textové správy s odkazom obsahujúcim malvér.

Holandskej polícii sa v rámci vyšetrovania, do ktorého sa zapojilo 11 krajín vrátane Fínska, Švajčiarska či Austrálie, podarilo v máji šírenie malvéru prerušiť. Zapojená do celého procesu bola aj Tajná služba Spojených štátov amerických (USSS).

Podľa vyhlásenia Europolu bol FluBot "najrýchlejšie sa šíriaci malvér v mobiloch v dejinách". Vyšetrovatelia sa v týchto dňoch snažia odhaliť identitu páchateľov, ktorí sú za vypustenie malvéru zodpovední.

Europol bližšie nešpecifikoval, ako sa podarilo šírenie malvéru zastaviť, uviedol však, že nedošlo k likvidácii žiadnej infraštruktúry.

FluBot bol po prvýkrát odhalený v decembri 2020, pričom v priebehu nasledujúceho roka sa medzi používateľmi mobilných telefónov s operačným systémom Android rýchlo rozšíril. Podľa Europolu je malvér momentálne pod kontrolou orgánov pod činných v trestnom konaní.