Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Teroristické útoky v EÚ si vlani vyžiadali 10 obetí a 27 zranených

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najviac zadržaných bolo v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Spojenom kráľovstve, informuje Europol.

Brusel 23. júna (TASR) - Trinásť z členských štátov EÚ v minulom roku nahlásilo celkovo 119 neúspešných, zmarených a dokonaných teroristických útokov. Na Slovensku nedošlo k žiadnym útokom ani k zadržaniu podozrivých osôb. Vyplýva to z utorňajšej správy Europolu, európskeho policajného úradu so sídlom v Haagu.

V dôsledku vlaňajších útokov zomrelo v EÚ celkovo desať ľudí a 27 bolo zranených. Úrady v 19 krajinách zatkli dovedna 1004 osôb pre podozrenie z trestných činov súvisiacich s terorizmom.

Najviac zadržaných bolo v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Spojenom kráľovstve.

Počet útokov zo strany džihádistov klesal, ako aj počas predošlých rokov, vlani však došlo k nárastu násilných útokov radikálnych pravicových a ľavicových skupín.

Takmer všetky úmrtia a väčšina zranených boli výsledkom teroristických útokov džihádistov. Jedna osoba bola zranená pri teroristickom útoku extrémne pravicovej skupiny. Niekoľko ľudí zahynulo pri násilných (neteroristických) akciách pravicových extrémistov.

Výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová v tejto súvislosti upozornila, že pravicové extrémistické skupiny prispievali k atmosfére strachu a nepriateľstva voči menšinovým skupinám v mnohých európskych mestách.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)