Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

EP chce aktívnejšiu úlohu EÚ pri ochrane hodnôt v Maďarsku a Poľsku

Na archívnej snímke z 3. novembra 2020 vlajka európskej únie. Foto: TASR/AP

Európski zákondarcovia však zároveň vyzvali členské štáty (Rada EÚ), aby preukázali odhodlanie dosiahnuť zmysluplný pokrok v oblasti ochrany európskych hodnôt.

Štrasburg 5. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Radu EÚ a Európsku komisiu na prijatie ďalších opatrení reagujúcich na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti dodržiavania hodnôt EÚ v Maďarsku a Poľsku, informuje spravodajca TASR.

Uznesenie, za ktoré zahlasovalo 426 poslancov, 133 bolo proti a 37 sa zdržalo hlasovania, oceňuje, že francúzske predsedníctvo v Rade EÚ obnovilo proces vypočúvania predstaviteľov Maďarska a Poľska na základe článku 7 odseku 1 Zmluvy o EÚ.

Európski zákondarcovia však zároveň vyzvali členské štáty (Rada EÚ), aby preukázali odhodlanie dosiahnuť zmysluplný pokrok v oblasti ochrany európskych hodnôt. Poľa nich nerešpektovanie viacerých rozsudkov Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva zo strany Maďarska a Poľska je neprijateľné.

Vypočutia predstaviteľoch oboch členských krajín by podľa europoslancov mali byť konzistentnejšie, transparentnejšie a prísnejšie a mali by byť organizované pravidelne, štruktúrovane a otvorene.

Poslanci opätovne požiadali Radu EÚ, aby europarlament informovala v plnom rozsahu v každej fáze konania voči obom krajinám, keďže zatiaľ sa tak nedialo. Upozornili tiež na potrebu okamžitého vytvorenia mechanizmu na ochranu hodnôt EÚ a odsúdili odmietavý postoj Rady EÚ a eurokomisie začať s EP rokovania o jeho ustanovení.

Podľa uznesenia EP by mala svoj prístup zmeniť aj Európska komisia. Tá síce v apríli spustila oficiálne konanie proti Maďarsku na základe nariadenia podmieňujúceho čerpanie eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu, avšak nie aj proti Poľsku. Parlament v tejto súvislosti očakáva, že riešenie tejto situácie bude pre eurokomisiu prioritou.

Zákonodarcovia vyzvali eurokomisiu a Radu EÚ, aby v rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti neschválili národné plány obnovy Maďarska a Poľska, kým obe krajiny v plnej miere nesplnia všetky odporúčania v oblasti právneho štátu a nevykonajú všetky príslušné rozsudky Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva.

spravodajca TASR Jaromír Novak