Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Europoslanci chcú sankcie EÚ voči osobám zodpovedným za smrť Amíníovej

Demonštrantka drží portrét mladej Kurdky Mahsy Amíníovej počas protestu na vyjadrenie podpory štrajkujúcim Iráncom v súvislosti s násilnou smrťou mladej Kurdky v Iráne, v Paríži 2. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Poslanci vyzvali na nezávislé vyšetrenie príčin jej smrti a podporili pokojné protestné hnutie v Iráne.

Brusel/Štrasburg 6. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu odsúdili smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej z Iránu. Vyzvali EÚ, aby zaviedla sankcie voči osobám zodpovedným za jej smrť a zapojeným do potláčania následných pouličných protestov. Informuje o tom spravodajca TASR.

V uznesení prijatom vo štvrtok EP hodnotil najnovší vývoj v Iráne. Smrť Kurdky Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní mravnostnou políciou, vyvolala demonštrácie proti klerikálnemu režimu. Poslanci vyzvali na nezávislé vyšetrenie príčin jej smrti a podporili pokojné protestné hnutie v Iráne.

EP vyzval autority v Iráne, aby prepustili a stiahli všetky obvinenia voči komukoľvek, kto bol uväznený za uplatňovanie práva na slobodu prejavu, združovania a pokojného zhromažďovania. Uznesenie vyzýva EÚ, aby sankcionovala iránskych predstaviteľov zapojených do smrti Amíníovej a násilia voči demonštrantom.

Parlament vyzval Organizáciu Spojených národov, a najmä jej Radu pre ľudské práva, aby začali vyšetrovanie udalostí v Iráne. Členské štáty EÚ s diplomatickou prítomnosťou v Iráne by mali koordinovať svoje činnosti a chrániť obhajcov ľudských práv, najmä obhajcov práv žien, a občanov s dvojitým občianstvom EÚ a Iránu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)